Момче на 20 години хакнало НАП. Това е версията на

...
Момче на 20 години хакнало НАП. Това е версията на
Коментари Харесай

20-годишен професионален хакер пробил системата

Момче на 20 години хакнало Национална агенция за приходите. Това е версията на страната ден и половина след разкритието, че данните на милиони българи са източени от базата на Националната организация по приходите. Имаме обвинен, той е арестуван през вчерашния ден следобяд, разгласи тази стрин Явор Колер, шеф на отдел " Киберсигурност " в ГДБОП.
Задържаният е професионален хакер. Работи като чиновник на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си отговорности тества уязвимости на разнообразни компании за да се предотвратят такива офанзиви. Коле го разказа по този начин: " Бял хакер на 20 години. Задържан е на работното му място. Той осъзнава какво е направил ".
От работното място на обвинения са конфискувани доказателства - преносими компютри, стационарен компютър. Там се съдържала информация, доказваща съпричасността на младежа с осъществената офанзива.
Колев обаче посочи, че следствието е в напълно начален стадий. В момента не можем да кажем дали е работил самичък и има ли и други съучастници, сподели още той. По думите му " отговорността е била размита ". Хакерът е трябвало да открива уязвимостта на системите, не не да ги употребява. В разнообразни стадии от живота си той е бил и от едната и от другата страна на закона, сподели още шефът на " Киберсигурност ". Според него момчето е било " и бял, и черен хакер ". Младежът не прави такива неща за първи път.
Колев отхвърли да отговори на въпрос дали арестуваният е изпратил писмото до медиите от съветски адрес, само че добави, че те са присъщи при сходни обстановки и доста хора се пробват " да поемат отговорност " за сходни дейности.
Разследването продължава, ще бъдат събирани доказателства във всички направления. Проверяваме всички версии, само че в този миг на нервност доста хора ще поемат отговорността за осъществяването на тази офанзива, сподели още Колев.
Поръчителите на хакерските офанзиви на Национална агенция за приходите са българи, заяви от своя страна представителят на Агенцията Росен Бъчваров по БиТиВи. Има много основателни съмнения, че второто писмо, в което се твърди че създателят е руснак, не е от същинския причинител на офанзивата, добави Бъчваров.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР