Молдовското министерство на външните работи обяви, че извиква в Кишинев

...
Молдовското министерство на външните работи обяви, че извиква в Кишинев
Коментари Харесай

Молдова отзова посланика си в Русия заради "преследване и сплашване" на политици

Молдовското министерство на външните работи разгласи, че извиква в Кишинев " за неопределен срок " посланика на страната в Москва поради честите случаи " на гонене и заплашване " на молдовски държавни чиновници и политици от съветските управляващи, съобщи РБК, като цитира прессъобщение на институцията.

Андрей Негуца се връща в Молдова " за съвещания ", по време на които " ще бъдат прегледани методите за справяне със обстановката и превъзмогване на опасността ", способна да подрине молдовско-руските връзки, които - доколкото това желаят управляващите в Молдова - би трябвало да останат другарски, изпълнени с доверие и издържани в дух на взаимно почитание, " продължава известието на модловската дипломатическа работа.

Молдовският президент Игор Додон, прочут с апелите за близки връзки с Русия и честото влизане в спор с проевропейското държавно управление, към този момент дефинира дейностите на министерството като " провокация на евроунионисткия режим в Кишинев ", имайки поради както насочения към Запада кабинет, по този начин и политиците, искащи обединяване с Румъния. Във " Facebook " той написа, че те " в действителност значат намаление за неопределен срок на равнището на дипломатическите връзки с нашия основен стратегически сътрудник - Руската федерация. "

" Оценявам това като следващата провокация от проевропейското държавно управление, която цели да се подкопае стратегическото партньорство сред нашите страни " и да се покаже преданост към Запада, сподели Додон и добави, че в случай че решението е опит да бъде провалено негово планувано посещаване в Русия, което ще се случи без значение от решението на външното министерство.

Посланик в Русия за повторно

Негуца един път към този момент беше дипломат на Молдова в Русия - от 2008 до 2012 година и бе отзован, откакто тогавашният министър председател Влат Филат прикани този пост да заема човек, който може почтено да съставлява националните ползи в Русия. След това в границите на няколко години смени позиции като консултант в църковната дипломация, народен представител и (от декември 2016 до пролетта на 2017 г.) консултант на молдовския президент по въпросите на външната политика. През май още веднъж бе определен за дипломат, а няколко месеца по-късно, при започване на октомври, връчи акредитивните си писма на съветския президент Владимир Путин.

В края на ноември той беше извикан в съветското външно министерство поради " съдбоносен митинг " във връзка съ с зачестилите случаи на " неоснователна възбрана " публицисти, държавни представители и жители на Русия да влизат в Молдова.

Дни по-късно съветски съд задочно арестува водача на ръководещата в Молдова Деморатическа партия Владимир Плахотнюк, обвинен в опит за ликвидиране.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР