Молдовският конституционен съд днес освободи от поста президента Игор Додон

...
Молдовският конституционен съд днес освободи от поста президента Игор Додон
Коментари Харесай

Конституционният съд на Молдова отстрани президента  Игор Додон, обявени са предсрочни избори на 6 септември

Молдовският парламентарен съд през днешния ден освободи от поста президента Игор Додон и назначи за краткотраен президент някогашния министър председател Павел Филип, предадоха Ройтерс и ТАСС, базирайки се на известие на съда.

Временният президент може да разпусне Народното събрание и да разгласи предварителни избори. Додон съобщи, че това е опит за узурпиране на властта.

Демократическата партия на Молдова, от която е Филип, през вчерашния ден оспори легитимността на новото държавно управление, формирано от подкрепяната от Русия социалистическа партия и проевропейския блок „ Сега ".

Додон е някогашен водач на социалистите и поддържа сформирането на ново държавно управление отпред с някогашния министър на образованието Мая Сайду от блока „ Сега ", някогашен министър на образованието.

Съдът аргументира решението си с обстоятелството, че Додон не е разпуснал Народното събрание, както е постановил по-рано.

Конситтуционният съд беше декларирал, че в случай че до 7 юни не бъде формирано държавно управление, би трябвало да има нови избори.

Игор Додон сподели пред сътрудник на ТАСС, че съдът не е самостоятелен и че Демократическата партия се пробва да си резервира властта за „ по-нататъшното й узурпиране ". Той прикани популацията да резервира успокоение и да не се поддава на провокации.

Междувременно краткотрайният президент на Молдова разпусна Народното събрание и насрочи нови избори на
6 септември, заяви Франс прес.

Предсрочните избори са „ най-демократичният инструмент за излизане от политическата рецесия ", сподели той на конференция, излъчена по малкия екран, заяви ТАСС.

Случващото се в Кишинев провокира политически реакции и в прилежаща Румъния.

Кризисната обстановка в Молдова може да бъде позволена единствено посредством разговор сред всички политически сили, съобщи през днешния ден румънският президент Клаус Йоханис, представен от ТАСС.

Стабилността на Република Молдова има най-голямо значение за продължаването на " европейското придвижване " на тази страна, която даде обещание да извърши доста промени, в това число такива, свързани с правовата страна, в сходство с уговорките пред Европейски Съюз, уточни Йоханис.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР