Молдова заяви във вторник, че ще изплати дълговете си към

...
Молдова заяви във вторник, че ще изплати дълговете си към
Коментари Харесай

Молдова плаща над 60 млн. евро на Газпром, за да не ѝ спрат газа

Молдова съобщи във вторник, че ще изплати задълженията си към енергийния колос " Газпром ", откакто съветската компания заплаши да приключи доставките на газ за дребната някогашна руска страна.

В понеделник представителят на " Газпром " Сергей Куприянов съобщи, че държавният газов колос може да спре доставките на газ за Молдова до 48 часа, в случай че не бъде платена дължимата сума.

На конференция във вторник вицепремиерът на Молдова Андрей Спину съобщи, че държавно управление ще " окаже помощ " на дъщерното сдружение на " Газпром " - " Молдовагаз ", с цел да изплати дълга си.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Руският колос " Газпром " заплаши Молдова със прекъсване на дост...

Спину добави, че решението за субсидиране на дълга е било оповестено по време на съвещание на надзорния съвет на " Молдовагаз " в понеделник, на което е участвал представител на " Газпром ". " След това вечерта получихме съобщение за погашение на дълга в границите на 48 часа ", сподели Спину.

" Съжаляваме, че " Газпром " е работил по този метод, знаейки, че дългът ще бъде изплатен ", добави той. Според Спину дългът възлиза на повече от 66 млн. евро, а парите ще бъдат преведени на " Молдовагаз " в четвъртък.

В края на предишния месец Молдова и " Газпром " удължиха контракта си за доставка на газ с пет години след яростно опълчване поради повишението на цените на газа.

Изправен пред дефицит на газ, Кишинев разгласи изключително състояние и за първи път подписа контракт за доставка на газ с страна, друга от Русия.

Разположена сред Румъния и Украйна, Молдова обичайно получава газ от Русия през промосковския сепаратистки район Приднестровие и през Украйна.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР