Можете да видите творбите до 22 мартГалерия Сан Стефано“ се

...
Можете да видите творбите до 22 мартГалерия Сан Стефано“ се
Коментари Харесай

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството

Можете да видите творбите до 22 март


Галерия „ Сан Стефано “ се трансформира в начална точка от пътуването из Стария континент на галерия от непоказвани до момента рисунки и статуи на Вежди Рашидов.

Изложбата е под наслов „ Завръщането “ и включва невиждани до момента произведения. Авторът изясни, че това е „ завръщане на един художник, чийто дейности като министър на културата са го отдалечили от ателието му, а болничната стая го е откъснала от работата “.

„ Тази галерия е отдадена на брачната половинка ми Снежана, тъй като без нея нямаше да го има това завръщане “, сподели Вежди Рашидов на откриването.

 dsc_9443 Д-р Снежана Бахарова е кардиолог и от доста години работи в „ Пирогов ”. Тя внимателно страни от светлината на прожекторите и се появява на всемирски събития, единствено когато го изисква протоколът.

Сред гостите бяха президентът Румен Радев със брачната половинка си Десислава, облечена в моден черен костюм, комбиниран с бяла блуза. Събитието почетоха още държавниците Георги Първанов и Симеон Сакскобургготски, учените Светлин Русев и Стефан Воденичаров, актьорите Татяна Лолова, Калин Сърменов, Астор и Георги Мамалев, дует „ Ригон “ и други Залата се оказа тясна за цунамито от посетители.

„ Самотата е значима за всеки създател, само че единствено досега, в който творбата бъде приключена, доколкото можем да мислим творбата като постигане на художествена и естетическа цел, която може да бъде приключена. И по-късно художникът има нужда от това да се разкрие, да покаже, да изложи сътвореното, да го показа в общото пространство, в което творбите стартират да живеят своя личен живот чрез срещата им с погледа на другите, на публиката “, написа във връзка изложбата изкуствоведът Аделина Филева и добави:

„ Казват, че пред лицето на персоналния си край индивидът е самичък, самичък със личната си биография и единствения капитал, с който разполага, са действията му до този миг. Ето за какво завръщането към живота е една от най-големите борби, в които – в случай че той излезе като победител, може да се завърне и активизира целия себе си. Завърнал се от такава прочувствена борба, скулпторът Вежди Рашидов ни засвидетелства любовта към живота, прозираща във всеки негов креативен жест, отдолу под който се явяват пред нас лицата на отчаянието, болката, сподавения зов, само че и животрептящите силуети на Сезар, войнът, Бетовен, увличащият в тихия си и грациозен темп джаз. Жизнена плът родена от топлината на ръцете, чувствителността на погледа и остротата на мисълта. Материя, която „ звучи ” запаметяващо се като Бетовеновата Пета симфония.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР