Можем да даряваме кръв след ваксинация и преболедуване на Ковид-19,

...
Можем да даряваме кръв след ваксинация и преболедуване на Ковид-19,
Коментари Харесай

Колко време след ваксинация или преболедуване на COVID-19 можем да даряваме кръв?

" Можем да даряваме кръв след имунизация и преболедуване на Ковид-19, откакто изчакаме избрания период, който е съгласно типа на ваксина. За РНК имунизациите, които са Pfizer и Moderna, е една седмица. За останалите ваксини (векторните) е 28 дни ", уточни ръководителят на Управителния съвет на Българската организация за непринудено кръводаряване Стефка Попова в ефира на " България заран ". 

Тя посочи, че е значимо да се изчака реакцията на организма. И добави, че периодите за бустерните ваксини са същите.

" Трябва хората да изчакат цялостното възобновяване на организма, тъй като е значимо да не навредим на себе си. Важно е човек да се възвърне напълно и да изчака най-малко месец и половина след боледуването ", сподели още Попова.

Събеседникът изясни, че е хубаво преди да даряваме кръв да сме хапнали, както и да сме пили вода или кафе.

" В България всеки ден близо 600 души имат потребност от кръводаряване. Това е една доста огромна численост. Крайно непълен е броят на кръводарителите. Невинаги човек в потребност има непосредствен, който може да помогне ", акцентира Попова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ първоначално, когато имаше доста незнайни за пандемия, е имало и значителен спад на кръводарителите.

" Създадохме приложението " Дари кръв ", с цел да можем доброволните кръводарители да се записваме и да кажем, че сме подготвени и желаеме да помогнем. Хората в потребност може да се записват и да получат помощ ", сподели още тя.

Жените може да подаряват кръв до 4 пъти годишно, а мъжете - до 5. А наложителният период сред двете кръводаряване е 60 дни, осведоми Попова.

" Има дефицит на кръводарители, надлежно и на кръвна плазма ", посочи тя. И моли всеки, който има опция да подари кръв, да го направи, защото това е нещо, което дава помощ и няма аналог.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР