Може ли парламентът да излъчи кабинет с третия мандат и

...
Може ли парламентът да излъчи кабинет с третия мандат и
Коментари Харесай

След консултациите при президента: Ще има ли ново правителство с третия мандат?

Може ли Народното събрание да излъчи кабинет с третия мандат и да реши рецесиите, в които се намира страната. Това бяха главните тематики на консултациите, които президентът Румен Радев организира с парламентарно показаните партии.

От " Продължаваме промяната " завиха, че за обезпечаване на болшинство за кабинет ще водят договаряния с всички депутати в Народното събрание, които не са подвластни от подмолни сили. За Българска социалистическа партия кабинетът би трябвало да е политически, а не експертен, с цел да е ясно кой носи отговорността. От Има Такъв Народ са отворени за разговор с досегашните си сътрудници, само че не престават да упорстват водачите да правят отстъпка настрана. Демократична България дефинира третия мандат като " мандат на разговора ". За тях договарянията би трябвало да са в границите на разпадналата се коалиция, а политическите водачи е добре да създадат крачка настрана.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане не виждат работеща формула в този парламент.

Как протекоха консултациите вижте в директната линия на Вера Александрова.

Президентът Румен Радев сподели, че организира консултациите за да се откри обединяване към национални цели и цели и в очакване да се оползотвори последната вяра - с третия мандат да се сформира държавно управление.

" Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача, само че и политиците и в Народното събрание и в държавното управление са там по волята на българските жители, които чакат разговор, чакат взаимни отстъпки, съгласие и усилена работа, тъй че да се вземат решение техните проблеми. Необходимо ни е не просто договорка за ново държавно управление, а дейно ръководство със стратегически небосвод, което да предприеме и да извърши нужните промени. Затова е доста значимо да чуем през днешния ден позицията на всички парламентарни групи по какъв начин виждат формулата за излизане от политическата рецесия без чието решение явно ние не можем да се оправим с решаването на другите рецесии. ", сподели президентът.

Президентът изиска да разбере позицията на " Продължаваме промяната " - има ли капацитет настоящето национално заседание да излъчи ръководство, което да се гради на полезности, а не на политически пазарлък. Попита ги биха ли подкрепили държавно управление с мандат на друга политическа мощ.

Кирил Петков разгласи, че от " Продължаваме промяната " биха желали да се избегне политическата рецесия.

" Ние ясно декларирахме и продължаваме да стоим на тази позиция доста ясно, че сме подготвени да приказваме с безусловно всички народни представители от всички политически сили,които могат да взимат сами решения в Народното събрание и не са подвластни от подмолни сили, които не са в Народното събрание.това е нашата подготвеност и ние ще продължим и се надяваме да подкрепим, в случай че вие изберете наш съдружен сътрудник да води третия мандат, да подкрепим тези диалози и да останем напълно диалогични, несъмнено, без предоставяне на опцията задкулисието да завземе бъдещото ръководство " - сподели Петков.

На въпрос " Продължаваме промяната " би ли подкрепила държавно управление с министър председател повдигнат от техните редици като Никола Минчев да вземем за пример,премиерът в оставка отговори:

" Личните кандидатури изобщо не са от значимо значение.Не въпросът,е че това не е от голяма важност в този миг, най-важното в този миг е да сме сигурни,че имаме парламент, който може да поддържа това държавно управление, парламент от хора, които могат да взимат решения в Народното събрание. ".

Втората по величина парламентарна група ГЕРБ- Съюз на демократичните сили потвърдиха, че упорстват за предварителни избори. Румен Радев ги попита по какъв начин виждат решаването на рецесиите и дали изключителни избори дали не биха спрели растежа на промишлеността регистрирана от държавното управление.

" Вие с вашия огромен управнически и парламентарен опит изцяло осъзнавате какво значи тъкмо в такива сериозни моменти да се отива на избори, да оставаме без парламент, да им преходни интервали в които също администрацията не може да работи дейно. За нас е забавно по какъв начин вие виждате около въпросът за властта да се решат и проблемите на хората без закъснение. ", посочи президентът.

" Тук сме с целия опит и експертиза, която притежаваме в нашата парламентарна група и сме подготвени да участваме в консултациите за търсене на излаз от рецесиите.Това обаче не значи, че нашето мнение за това че не може да има устойчиво болшинство в 47-то Народно събрание се е трансформирало. ", съобщи Десислава Атанасова- ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС.

След консултациите от ГЕРБ споделиха, че пред президента са показали като една от аргументите за рецесиите съгласно тях това, че няколко семейства ръководят страната като частната си компания или стартъп компания.

" Тайна ли е, истина ли е, че семейството на господин Лорер ръководи по едно и също време Министерството на нововъведенията, Здравната каса и Министерство на финансите. Съпруг и брачна половинка. Тайна ли е, или е истина, че министър-председателят и началникът на неговия кабинет са в някакви връзки. ", Десислава Атанасова- ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС.

За да се промени формулата на политическото ръководство, са нужни нови избори, потвърдиха позицията си от Движение за права и свободи.

" Как вие виждате вашата роля, вашата партия - каква е вашата рецепта знам вашата рецепта за излизане от рецесията, с цел да им разговор? ", попита президентът.

" Нужна е нова основа, с цел да има нова къща. Предишната основа задава неверен модел, крива къща. За да се преформулира нещо ново, би трябвало да се отиде на предварителни избори. Много е значимо какво има да се направи преди предварителните избори и ние си носим нашата отговорност. ", сподели Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи.

След срещата Мустафа Карадайъ изрази вяра, че са били потребни на президента с позицията си и още веднъж подлага на критика държавното управление на Кирил Петков.

" За последните 32 години нямам доверие да има по-лош кабинет от този. Мисля, че не беше даже и на Жан Виденов. ", сподели ръководителят на Движение за права и свободи.

Българска социалистическа партия пристигнаха с минута забавяне и се наложи президентът да ги изчака. Корнелия Нинова съобщи, че в случай че получат мандата, ще положат оптимални старания да го изпълнят. Застават зад направената стратегия около първия мандат. Няма да беседват с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Партиите не престават да чертаят разграничителни линии. Затова е значимо да чуем вашата формула за излизане от рецесията - с кого в разговор и каква стратегия, с цел да има стабилно ръководство, което да взима значимите решения. ", уточни Румен Радев.

" На първо място считаме, че премиера би трябвало да бъде излъчен от " Продължаваме промяната ". Те са първата политическа мощ в една народна власт това е редно - първият да излъчи премиера. На второ място избираме политически пред експертен кабинет, тъй като това значи ясно носене на политическа отговорност. " - акцентира Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия.

След срещата в отговор на въпрос Нинова сподели, че не са получили индикации, че мандатът ще отиде при тях и посочи:

" Казах ви, че основата за договаряния няма да бъдат имена, а програмата, дейностите, политиките и законите. ".

" ИТН " също ще се опитат да излъчат държавно управление, в случай че получат мандата. Готови са да водят договаряния с трите партии, с които бяха в коалиция до неотдавна, само че считат, че тя би трябвало да бъде структурирана по различен метод. Според Има Такъв Народ експертен кабинет е по-добър вид.

" Решение на вашата партия беше да напуснете държавното управление, което изправи 47-ото Народно заседание пред образуването на ново управническо болшинство или нови избори. Около какви цели виждате болшинство, отворени ли сте за болшинство и с кои политически обединения? ", попита президентът.

" Би било добре, в случай че е допустимо, политическите водачи да правят отстъпка обратно и в тази обстановка да пристигна едно държавно управление, което в границите на година или година и половина или 6 месеца - колкото са решили за справяне с рецесията, с най- належащото. Правителството да е напред с хора, които са по-скоро експертни лица, в сравнение с политически. ", съобщи ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов.

Според Има Такъв Народ президентът би трябвало да връчи мандата на партията, която може да откри по- необятна поддръжка.

" Президентът е в доста сложна роля сега, би трябвало в действителност да се покаже като обединител, като балансьор и доста е значима неговата преценка в този извънредно сложен миг. Неслучайно конституцията вкарва в този сложен миг, неслучайно още веднъж завърта рулетките, тъй като дава късмет - втори късмет на всички. ", съобщи Ива Митева.

От " Демократична България " ще работят за това да се възвърне политическият разговор. Ако получат мандата, ще водят договаряния с досегашните съдружни сътрудници. Смятат, че претендентът за министър председател би трябвало събира огромно доверие. Ключовата задача е да се възвърне болшинството.

" Казахте, че ще положите старания образуването на държавно управление в границите на третия мандат да се случи. Водите и разговор с всички евентуални сътрудници. Как виждате формулата за излизане от политическа рецесия? ", попита Румен Радев.

" Предлагаме да забележим дали политическите водачи не могат да създадат една крачка обратно, само че в случай че надделее да е политически, няма да настояваме. Имаме съответно хрумвания, само че първо да възстановим болшинството и на база на това да вървим напред. " - сподели съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Най-доброто решение за излаз от спешната обстановка от " Възраждане " виждат в предварителни избори. Смятат, че сегашният парламент е привършен.

" Декларирахте предварителни избори, само че проблемите остават и има заплаха след тези избори да се повтори същата настройка в Народното събрание. ", акцентира президентът Румен Радев.

" Този парламент с този състав няма да е работещ. Не е несъмнено дали ще се повтори същата настройка след избори, това може да каже единствено българският гласоподавател. ", отговори ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Кога и на кого ще даде третия мандат президентът още не е ясно.

По тематиката работиха: Вера Александрова, Десислава Маркова, Гергана Гайдарова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР