Може ли парченце космически боклук с размери между 1 и

...
Може ли парченце космически боклук с размери между 1 и
Коментари Харесай

Боклуци като куршуми обикалят около Земята

Може ли късче галактически отпадък с размери сред 1 и 10 см да пробие обвивката на неестествен сателит, в случай че се движи със скорост от 30 000 до 70 000 км/ч?

Да, може, и то не в измислена обстановка от учебника по математика, а в действителността. В момента над 2000 тона остарели акумулатори, елементи от галактически апарати и други разнородни по размери боклуци се движат на друга височина в околоземната орбита, а преди броени часове първият опит на японския безпилотен товарен транспортен съд " Конотори-6 " да поразчисти се увенча с крах.

Точно какъв брой е огромен този проблем? Какво се прави за решаването му и може ли в това време боклукът да попречи на галактическите проучвания? На тези и доста други значими въпроси дава отговор новата енциклопедия „ Откритият Космос. Каним ви на странствуване във Вселената “. В тази богато илюстрирана книга има и забавни данни за произхода на звездите и планетите, за лунните и слънчевите затъмнения, за софтуерния прогрес в преодоляването на Космоса. Термини като „ свръхнова “, „ паралакс “, „ бяло джудже “  и „ черна дупка “ са обяснени с диаграми по понятен за децата метод. Но в енциклопедията има и доста забавни обстоятелства, които я вършат четиво за цялото семейство.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР