Може ли отвлеченият в Арабско море кораб Руен, на който

...
Може ли отвлеченият в Арабско море кораб Руен, на който
Коментари Харесай

Експерт: Опит за освобождаването на екипажа със сила е рисков, по-вероятно е да се плати откуп за Руен

Може ли отвлеченият в Арабско море транспортен съд „ Руен ”, на който има 8 български моряци, да бъде освободен, без да се заплаща откуп? Как може да бъде освободен плавателният съд и има ли риск за екипажа? Отговори на тези въпроси даде капитан Иван Цонев от Българска асоциация на морските капитани за Нова телевизия.

„ Информацията е още доста нищожна. Все още не е ясно дали в действителност става дума за пирати или за следващата акция на хусите от „ Ансар Аллах ” към момента не е ясно. Най-вероятно става дума за пирати. По мотив освобождение на плавателния съд със мощ на фона на локализирането на „ Руен ” от индийски боен транспортен съд - в историята има подобен казус. Това е корабът „ Мерск Алабама ”, съобщи капитан Цонев.

По думите му сходна офанзива е много рискова.

„ Екипажът е пленник. И в случай че похитителите видят офанзива – е допустимо някой от моряците да пострада. По-вероятно е освобождението на кораба да е обект на договаряния и откуп ”, уточни той.

„ В Залива на Аден имаше ескадра, която охраняваше до неотдавна корабите, които са по-бавно движещи се. Става въпрос за танкери и плавателни съдове за насипни товари, какъвто е „ Руен ”. Тяхната скорост е по-малка и по тази причина бяха охранявани от ескорт ”, съобщи капитан Цонев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР