Може ли нищо неподозиращ потребител в социалните мрежи да открие

...
Може ли нищо неподозиращ потребител в социалните мрежи да открие
Коментари Харесай

Изнудват мъже с голи снимки, генерирани чрез AI

Може ли нищо неподозиращ консуматор в обществените мрежи да открие голи фотоси със своето лице и с непознато тяло, генерирано от изкуствен интелект? Оказва се, че може. И освен това, само че изцяло почтен човек може и да бъде изнудван за пари, с цел да спре разпространяването на подправените голи фотоси с неговия облик. Това е част от проведена незаконна скица в интернет. Жертва са и българи - мъже, които схващат, че някой им е „ спретнал ” еротични фотоси, които наподобяват толкоз същински, че обясненията им пред семейство и работодатели биха звучали неуместно.

В началото на схемата пострадалите получават покана за другарство във Фейсбук от профил на чужд. След като я одобряват, започват да получават известия в Messenger. Първоначално водят другарски диалог с индивида насреща, който не буди никакво съмнение. 

Васко е един от пострадалите от измамата. Наричаме го по този начин и крием лицето му, с цел да запазим анонимността му. Валентин, който също избира да остане неизвестен, е българин, работещ в Белгия. Той също получава покана за другарство от непозната жена. И защото в работата си всеки ден се среща с нови хора, приема поканата.

„ Първо ми писаха: ”Здравей! Как си? Всичко наред ли е? ”. Аз написах: „ Здравейте, всичко е наред, благодаря! Надявам се при Вас също ”. Така завърши връзката. На идващия ден започнаха да ми задават повече въпроси, като „ Как си? Помниш ли ме? Знаеш ли от кое място се познаваме? ” Аз отговорих, че не съм сигурен, че би трябвало да давам повече информация. И по този начин завърши диалогът - без никаква спомагателна информация ”, споделя за Нова Валентин.

В началото нищо не подсказва, че зад тези профили с лица на симпатични дами, стоят африканци, дебнещи поредната си жертва, която по-късно ще изнудват с подправени голи фотоси. Схемата е позната и на ГДБОП.

„ Имат няколко подправени профила на добре изглеждащи дами. Те са отлични психолози – по през целия ден търсят, изпращат предложения за другарства на хора, които наподобяват сами на фотосите. Използват наивността на жертвите. Започват връзка с тях. Потърпевшите са хора с друго обучение и обществен статус. Ако жертвата е от балканска страна, кръщават подправения профил с име, което е познато за страната ”, съобщи Владимир Димитров, шеф на отдел " Киберсигурност " в ГДБОП.

„ Името беше локално - френско, холандско, белгийско. Предположих, че профилът е законен. Имахме и няколко общи другари, с които сме учили френски език. И допуснах, че този профил е действително на разположение, което е мой състудент от университета в Белгия ”, споделя Валентин.

Впоследствие обаче той получава известие: „ Направихте обществена неточност и ще би трябвало да си платите за това ”.

„ На третия ден към този момент стартира действителното изнудване, като ми изпращаха известия, които бяха заплашителни: ”Имаме фотоси и видеа, в които ти участваш ”. Става въпрос за нецензурни фрагменти, по този начин да ги назовем. За да се подсилят техните думи, ми изпратиха 2-3 фотоси, които са очевадно инсталирани, само че очевадно единствено за мен. За хора, които не ме познават, би било мъчно да виждат монтажа. В фотосите моето лице и тяло са извадени от обществените мрежи и е натрапен монтаж върху други голи фотоси ”, твърди Валентин.

Снимките са направени с изкуствен интелект. Валентин и Васко отхвърлят да са изпращали каквито и да е провокативни фотографии, които по-късно да бъдат употребявани против тях. 

Таксата „ Спокоен сън ” за Васко била 500 евро. За Валентин обаче африканците пресметнали много по-солена сметка. „ Поискаха 50 000 евро - да бъдат изплатени по сметки в непозната за мен платформа в Африка. На име, което е френско. Държавата, в която трябваше да получат сумата, е Кот д`Ивоар. Заплашваха ме, че в случай че не платя, ще изпратят всички тези фотоси и видеа на моите шефове. Знаеха, че имам някакви средства и, допускам, някакъв обществен статус, тъй като непрекъснато говореха за уронване на престижа и че това е скъпо ”, показва Валентин.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР