Може ли мултимилиарден проект в пустинята на Саудитска Арабия да

...
Може ли мултимилиарден проект в пустинята на Саудитска Арабия да
Коментари Харесай

Най-големият завод за зелен водород ще бъде в Саудитска Арабия

Може ли мултимилиарден план в пустинята на Саудитска Арабия да изстреля търсенето за зелен водород — мечтаният източник на сила, който ще отстрани въглеродните излъчвания от коли, електроцентрали и от тежката промишленост?

Привлекателността на водорода е неоспорима. За разлика от петрола и природния газ, водородът не генерира въглероден диоксид или други парникови газове. Той е по-лесен за предпазване от електричеството, генерирано от вятърните турбини и слънчевите ферми и може да бъде пренасян на кораби или посредством тръбопроводи. Зеленият водород, който е " зелен ", тъй като се създава посредством възобноявеми източници на сила, е изключително атрактивен като гориво. Той е основан от вода, а не от метан или други въглеводорои.

Но тези, които виждат в зеления водород бъдещето, са изправени пред голям проблем: високата цена за произвеждане може да бъде понижена единствено посредством огромни планове, които пък от своя страна имат стопански смисъл единствено при необятно разбиране на зеления водород. Такова доста търсене сега няма.

В Неом, планувания мегаград на бъдещето, който се построява в северозападна Саудитска Арабия, вложителите залагат, че планът може да достави и яйцето, и кокошката.

Съвместната самодейност на Neom, американската химическа компания Air Products & Chemicals и саудитската ACWA Power е на стойност $5 милиарда и цел ида построи най-големия цех за произвеждане на зелен водород в света. Други $2 милиарда ще бъдат вложени в инфраструктура за превоз на горивото към други потребителски пазари по света, най-много за зареждането на индустриални машини и рейсове от публичния превоз.

Планът е оборудването да стартира работа през 2025 година и да създава по 650 тона зелен водород дневно. Настоящият максимален цех се намира в Квебек, Канада и създава по 9 тона.

Проектът в Неом акцентира амбициозния проект на Саудитска Арабия, най-големият експортьор на нефт, да се откъсне от зависимостта си от изкопаемите горива.

Едно от главните преимущества на плана е местоположението на новия мегаград, което подсигурява опцията за произвеждане на слънчева и вятърна сила в огормни количества, показва Питър Териум, шеф на енергийния бранш на града. Соларната сила ще задвижва оборудването денем, а вятърът — през нощта. В същото време Неом се намира край Червено море, което прави износът елементарен.

Други страни също вървят по сходен път. Австралия забърза утвърждението на план за $36 милиарда в западната част на страната, който ще създава по 26 хиляди мегавата възобновима сила, която ще бъде употребена за производството на зелен водород.

Сега по-голямата част от създавания водород е " сив " — т.е. създаван посредством разделянето на въглеводородните молекули на въглищата или природния газ. Този развой обаче изпуска въглерод. От друга страна зеленият водород не изпуска въглерод, защото разчита на развой, наименуван електролиза, при който се употребява електричество за разделянето на водородните атоми във водните молекули.

В момента Air Products е най-големият производител на водород в света, като по-голямата част от него идва от изкопаеми горива. Но с построяването на оборудването в Неом, компанията залага, че доста страни ще са подготвени да платят по-високата цена за зеления водород, с цел да посрещнат задачите си за понижаване на въглеродните излъчвания.

Самият план ще създава задоволително водород за зареждането на към 20 хиляди буса на ден. Но вместо да бъде доставян непосредствено в газообразно или течно положение, той ще бъде превръщан в амоняк, който е по-плътен и по-евтин за превоз. След това ще бъде връщан в първичното си положение преди да доближи зарядните станции.

Air Products предвижда, че след 30 година водородът ще измести петрола. Не всички специалисти обаче са единомислещи, защото вложенията за смяна на енергийната инфраструктура биха били големи. Ще би трябвало да бъдат заменени и колите и даже уредите вкъщи.

Сред експертите върви една смешка: водородът е горивото на бъдещето и евентуално постоянно ще бъде. Той е най-разпространеният детайл в света и неведнъж до момента се е твърдяло, че скоро ще зарежда всичко — от домовете, през колите, до корабите и огромните индустриални консуматори. Този път обаче може да е друго, считат и McKinsey, които пресмятат, че до 2050 година 14% от употребяваната сила в Съединени американски щати ще идва от водород.

Друг фактор, който ще помогне, е намаляването на цената на възобновимата сила, която дава отговор за сред 50% и 70% от цената на водорода през днешния ден.

А сътрудниците на Neom не са единствените, които възнамеряват вложения. Между през днешния ден и 2030 година общите инвестиции във водородни планове ще доближат $400 милиарда, а сред 2030 и 2050 година ще бъдат изхарчени още $2 трлн.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР