Може ли Люис Хамилтън да загуби по служебен път първата

...
Може ли Люис Хамилтън да загуби по служебен път първата
Коментари Харесай

След обжалване: Може ли Хамилтън да загуби първата си титла във Формула 1

Може ли Люис Хамилтън да загуби по длъжностен път първата от седемте си международни трофеи във Формула 1. Този въпрос се задава все по-често в последните дни, откакто някогашният водач Фелипе Маса разгласи, че ще апелира резултатите от сезон 2008.

Тогава бразилецът, който караше за " Ферари ", приключи втори в крайното нареждане зад Хамилтън.

Сезонът беше белязан от няколко обрата, в това число и подобен в последната обиколка на последното съревнование за Гран при на Бразилия. Маса завоюва и половин обиколка беше първенец, преди Хамилтън (по това време в " Макларън " ) да изпревари Тимо Глок от " Тойота " и да приключи четвърти.

В крайното класиране Хамилтън приключи с точка пред Маса.

Съдебният иск, който приготвя Маса, обаче не е обвързван с домашното му съревнование, а с Гран при на Сингапур, което се организира пет седмици по-рано. Тогава се стигна до умишлената злополука на Нелсон Пике-младши от " Рено ", станала известна като " Крашгейт ".

Преди няколко дни някогашният началник на Формула 1 Бърни Екълстоун съобщи, че случките от конкуренцията в Сингапур са имали огромен резултат върху купата.

Инцидентът на Пике разреши на неговия съотборник Фернандо Алонсо да завоюва успеха, само че водач в надпреварата беше Маса. След излизането на кола за сигурност се стигна до несполучлив бокс на водача на " Ферари ", който загуби доста и приключи едвам 13-и. Хамилтън пък зае третата позиция и взе 6 точки.

Разследването на случаите от Сингапур стартира едвам идната година, като докара до санкции за " Рено " и ръководителите на тима Флавио Бриаторе и Пат Саймъндс. Маса тогава изиска отменяне на резултатите в надпреварата, само че това се оказа несполучливо.

Причината е, че класирането от всеки сезон се дефинира от Международния състезателен кодекс след привършване на церемонията по награждаване на ФИА.

Действия или бездействия

Екълстоун съобщи в изявление през предишния месец, че шефовете на спорта са знаели за обстановката. При това преди приключването на сезона.

" Решихме да не подхващаме нищо за момента. Искахме да защитим спорта и да го спасим от голям скандал ", сподели Екълстоун пред F1 Insider, припомняйки правилото за формалното класиране.

 След обжалване: Може ли Хамилтън да загуби първата си купа във Формула 1

" Имахме задоволително информация в точния момент, с цел да проверяваме въпроса. Според устава трябваше да отменим надпреварата в Сингапур при тези условия. Това значи, че в никакъв случай нямаше да се случи за класирането в шампионата. И тогава Фелипе Маса щеше да стане международен първенец, а не Люис Хамилтън. "

Маса също приказва по тематиката след изявлението на Екълстоун.

" Естественоq още тогава искахме да апелираме с юристите на " Ферари ". След това ходихме и при други, само че отговорът на всички места беше, че който получи трофея на галата на ФИА е първенец. "

" След 15 години обаче научаваме от някогашния началник на спорта, че той и Макс Моузли са знаели и те не са създали нищо, с цел да не опетнят името на Формула 1. Това е доста тъжно, да знаеш, че резултатът от това съревнование е трябвало да бъде анулиран и аз да имам купа. В последна сметка аз бях този, който загуби най-вече с този резултат ", сподели бразилецът.

Бившият водач на " Ферари " прибавя, че е наясно, че възможностите му за триумф са дребни, само че не счита да се отхвърля.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР