Може ли да завършиш у дома, без да си стъпил

...
Може ли да завършиш у дома, без да си стъпил
Коментари Харесай

Училището в хола, дипломата от Кеймбридж

Може ли да завършиш вкъщи, без да си стъпил в класната стая, и най-сетне да станеш наставник в Google. Едно българско момче на име Дариъл потвърди тъкмо това. Общо над 1500 български деца, или по-точно техните родители, са отказали образованието в класната стая, с цел да приготвят децата си в домашни условия. Част от тях към този момент са приключили междинното си обучение и сполучливо работят като ИТ експерти или следват у нас и в чужбина, описа пред " Стандарт " Петър Порумбачанов , който е основател на асоциацията за домашно обучение у нас.

Самият Порумбачанов има пет деца - четирима синове и една щерка, които се образоват напълно у дома. Като историк, той самичък им преподава история посредством и на по-стари учебници.

За точните науки теглят осведомителни запаси най-вече от Съединени американски щати, където има организация, осигуряваща образование напълно у дома. Децата се приготвят в домашни условия, като учат математика, физика и химия напълно на британски, и по-късно поставят проби, когато са подготвени. " Предимството е, че децата поставят изпита не на съответна дата, а когато са подготвени.

Ние купуваме материалите за една година за към 400-500 $, а фамилиите, които желаят техните деца да се явят на изпита посредством Кеймбридж, даже не купуват материали, тъй като могат да ги изтеглят онлайн. Заплащат единствено такса за явяване на изпита ", споделя Порумбачанов. Напоследък от ден на ден фамилии залагат или на Кеймбридж, или на съветските уеб сайтове, които оферират напълно материали за домашно обучение.

В Русия по този метод учат към 200 000 деца, тъй че материалите са в обилие. В България персонално аз познавам съветски фамилии, които теглят материали от техните уеб сайтове, с цел да може да обучат децата си, добавя той. Най-много въпреки всичко са тези, които избират американски просветителни стратегии, които в някои случаи костват и по 2000 $.

Според Порумбачанов, записаните в тяхната организация деца, които са обърнали напълно тил на българската просветителна система, са към 500. Техните родители избират да теглят стратегии през " Google " и да ги учат у дома, като в последна сметка съответната страна, от която е изтеглена програмата, дава документ за образованието.

Така е станало и с най-големия му наследник Георги, който сега учи британска лингвистика в Софийския университет, макар че е имал и оферти за образование в чужбина. " Помолихме да изпратят от Американската асоциация за домашно обучение хорариум на лекциите му, както и легализация с апостил, че това обучение е законно. Яви се на изпит по британски и го взе с отличен, тъй че в този момент следва и работи по едно и също време, макар изказванията, че децата, учещи у дома, мъчно се вписват в средата ", споделя Порумбачанов.

Друг подобен образец е Божидар Маринов, който преди време завоюва олимпиада по математика и не съумя да получи премията си, тъй като не учи в учебно заведение, а се образова вкъщи. Той сега работи в ИТ-компания, както и Дариъл - едно от другите момчета. Той по едно и също време работи в наша компания и е наставник в Google, където спечелил конкурс. Друго българско момиче, приключило вкъщи, учи в китайския клон на университета Дюк. Общо пет са българчетата, приключили у дома, които следват у нас или в чужбина. Деси от Варна следва в университета във Велико Търново, откакто не е стъпвала в класна стая.

Има обаче и второкласен деца и родители, които не избират непознати просветителни системи, с цел да закупят стратегии от тях, а вземат решение да се възползват от препоръчаната от новия образован закон форма и да си ги приготвят у дома в независимо образование. В края на годината обаче те би трябвало да се явят на изпит на общо съображение и съгласно Порумбачанов точно тук се къса нишката. " Някои от учителите, които така и така са прекомерно претрупани, за което не ги обвинявам, се държат прекомерно враждебно към децата.

Имало е деца в начална учебна възраст, които са излизали от такива изпити разплакани. Представете си дете на 7 години, което влиза единствено на изпит против петима инспектори и те стартират да му приказват " Абе, ти ли си най-големият хитрец, дето не желае да върви на учебно заведение ". То не е в положение да изложи всичките си познания и излиза, без да покаже какво е научило ", споделя Порумбачанов.

Затова и съгласно него законът за междинното обучение е извадил очи, вместо да изпише вежди, разрешавайки по този начин наречената независима форма на подготовка. Част от родителите, които са приели общообразователната система, с цел да готвят по нея детето си, въпреки и от отдалеченост, се отказали от нея и си купили стратегии от чужбина.

" По-лесно е на фамилиите с по-големи деца, осолено в гимназията, които имат опция да ги образоват и отдалечено. За малчуганите сред първи и четвърти клас обаче това е прекомерно натоварващо. Най-елегантното решение е да избереш по този начин нареченото отдалечено образование, при което детето единствено взема решение по кое време е готово да се яви на изпит ", споделя той.

Самият Порумбачанов, който е историк по обучение, прави уроците на децата си по българска история главно на терен. " Не съм удовлетворен от последните учебници по история, тъй че давам на децата си остарели дебели книги, а след това напряко пътуваме до местата, за които става дума, повеждам ги и в музеите ", споделя той. По неговите думи всички уроци с изключение на български език и литература, бг история и бг география се водят на британски, въпреки че по математика има някои доста качествени български и съветски сборници със задания. " За страдание по естествените науки не е по този начин и множеството родители употребяват най-вече онлайн запаси на британски ", добавя той.

За да могат децата, които учат у дома, да споделят между тях, фамилиите всяка година вършат конференции, чиято кулминационна точка е по този начин наречената Вечер на гениите. В нея вземат участие както хлапета, по този начин и родители. дребните свирят на китара, пеят, а някои дружно с родителите си даже вършат филми. Тази година да вземем за пример петте деца на Порумбачанов, дружно с него и негов другар, вършат филм, в който дребните с машина на времето се връщат обратно, с цел да се сблъскат с родителите си и дружно да обсъдят полезностите си. Двамата татковци към този момент са се снимали с пионерска и чавдарска връзка, а филмът сега е на равнище " постпродукция " и би трябвало да се появи през септември.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР