Може ли да има хитруване в гребането? Възможно е, но

...
Може ли да има хитруване в гребането? Възможно е, но
Коментари Харесай

За честната игра в гребането отговарят състезателите

Може ли да има увъртане в гребането? Възможно е, само че отговорността носят самите състезатели и те рискуват дисквалификация. На започващото на следващия ден международно състезание по гребане за мъже и дами до 23 години в Пловдив всички тимове започнаха наложителното претегляне на лодките преди стартовете.

„ Целта е състезателите да имат идентични условия, тъй че успеха да се дължи на качествата на спортиста, а не на параметрите на лодката ”, осведоми Манола Маринаи, съдия по претеглянето на лодките.

Световната федерация по гребане (FISA) е въвела общоприети тегла за другите типове лодки, които са добре известни на производителите на спортната екипировка. Това обаче не значи, че няма по-леки лодки.

„ Когато има разлика наложително вършим и второ премерване, с цел да покажем на треньора и на състезателите, че лодката не е общоприета – изясни Маринаи. - Тогава даваме на тимовете спомагателна тежест до общоприетото тегло на лодката и те я слагат на определено от тях място в нея. Тежестта се закрепя неподвижно. “

Според разпоредбите на FISA част от лодките се теглят още веднъж по чоп след надпреварата от съдийското жури и в случай че тимът е махнал спомагателните тежести, лодката се декласира. В гребането е по този начин - състезателите дават отговор за редовността на своята лодка. Те могат да я теглят когато и да е (извън състезанието) на везните, които употребяват и съдиите.

Най-леката лодка е скифът (единичната лодка скул) и тя не може да бъде по-лека от 14 кг. Двойката скул не може да тежи по-малко от 27 кг, колкото е и минималното тегло на  разпашната двойка, при която всеки гребец гребе с едно весло. Двата вида четворка скул може да тежи не по-малко от 52 кг, разпашната четворка - 50 кг  и осморката - 96 кг.

Техническият екип на Манола Марини стартира да слага и наложителният GPS-и, с който става прецизното премерване на времената на спортните лодки, в това число на междинните дистанции от 500, 1000, 1500 м и на финала на 2000 м. Устройството се слага на тъкмо несъмнено място на носа на лодката и след всяка спортна серия се смъква и се слага на идващите лодки.

Състезателите също минават на кантара, само че това са единствено гребците  от леката категория мъже и дами. За разлика от лодките спортистите се теглят преди да влязат на вода. Според разпоредбите на  FISA и състезателите от леката категория, и състезателите от общоприетата категория, карат едни и същи лодки. В този смисъл на леката категория гребци им е малко по-трудно, в сравнение с останалите.

На кантара се качват и рулевите състезатели (кърмчиите) - тези, които ръководят лодката. Тяхното тегло не може да бъде по-малко от 55 кг и при потребност още веднъж се прибавя спомагателна тежест в лодката, тъй че тимовете с по-леки рулеви да нямат преимущество. От последната олимпиада разпоредбите са заменени и в този момент рулеви в лодката може да бъде както мъж, по този начин и жена, без значение от пола на гребците. Тази смяна ще важи в този момент и за международното състезание в Пловдив.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР