Може ли българска компания да се нареди сред отличниците в

...
Може ли българска компания да се нареди сред отличниците в
Коментари Харесай

Как изглежда добрият работодател?

Може ли българска компания да се подреди измежду отличниците в света?
Всяка година холандският институт TOP Employers Institute отличава фирмите с най-хубави работодателски практики, като им присъжда влиятелния документ TOP Employer. Какво обаче значи той и може ли българска компания да откри място измежду отличниците в света?

Процесът по узаконяване с TOP Employer съставлява изчерпателен и самостоятелен одит на HR политиките, които една компания ползва. Анализът обгръща 6 основни области – тактика за ръководство на хората; работната среда, която работодателят основава за своите служители; и практиките, които следва в областите привличане, развиване, ангажиране и така наречен сливане (където се преглеждат тематики като полезности, многообразие на работното място и т.н.). Едновременно с това всяка една от тези области се състои от спомагателни подтеми, които също подлежат на изчерпателен мониторинг – измежду тях са водачество, цифровизация, онбординг, богатство, полезности, образование и други. Така целият развой по сертификацията се трансформира в един подробен и извънредно изчерпателен мониторинг и разбор на HR политиките на компанията. Именно това прави оценката TOP Employer едно от най-престижните и мечтани от работодателите.

През последните години български компании също попадат измежду отличените със документа, което изцяло опровергава схващането, че българският шеф не може да се съпоставя с задграничните. Оказва се обаче, че той е изцяло конкурентоспособен. Така да вземем за пример, за трета поредна година Лидл България е измежду носителите на оценката. Тази година резултатът на компанията се повишава с към пункт – от 90,84 на 91,76%, като най-голямо усъвършенстване се следи в области като ангажираност, богатство, тактика за ръководство на хората и дигитализацията. Средният резултат на веригата е над междинния за страната, а по избрани индикатори – като да вземем за пример, работна среда, образование и кариера – той е даже над междинния за сектора в Европа. Едновременно с това, Лидл България се подрежда и до подразделенията на Lidl в 24 от общо 30 страни, в които участва – измежду тях са страни като Германия, Франция, Англия, Белгия, Нидерландия, Италия и други, които също получават оценката.

Така по всичко проличава, че един български шеф може да бъде изцяло конкурентен на задграничните компании. Това Лидл България реализира, като не стопира да влага в грижата за своите чиновници. Компанията слага значим фокус върху опциите за развиване на своите чиновници – потвърждава го фактът, че над 70% от мениджърите филиали са фрагменти, издигнали се от вътрешната страна. Ежегодно влага 6-цифрена сума в образование и развиване и непрекъснато обогатява листата с придобивки за чиновниците си. Предлага и едно от най-конкурентните хонорари – междинната заплата в компанията е с повече от 50% над междинната за стопанската система като цяло и доста над междинната за бранша на търговията.

Впечатление прави и че през миналата година, макар компликациите в международен проект, Лидл България не стопира да се развива – стъпва в нови градове, като към този момент участва с 109 магазина в общо 50 града, и се усилва като екип – от януари 2021 до януари 2022 броят на чиновниците се е нараснал с 15% и през днешния ден хората, които работят в Лидл България, са 3 737 души.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР