Може ли Багдад да стане четвъртият участник във вече съществуващата

...
Може ли Багдад да стане четвъртият участник във вече съществуващата
Коментари Харесай

За ужас на Вашингтон: Багдад се цели към оста Москва-Техеран-Дамаск

Може ли Багдад да стане четвъртият участник във към този момент съществуващата геополитическа ос Москва-Техеран-Дамаск, пита съветското издание "Правда ", представено от Фокус. Този въпрос добива все по-голяма новост в светлината на почналото на 23 юли четиридневно посещаване в Русия на вицепрезидента на Ирак Нури ал Малики.

Бившият министър председател, който беше отхвърлен от поста си по гледище на Съединени американски щати, даде да се разбере още преди визитата в Москва, че Багдад е подготвен да хвърли предизвикателство на Съединени американски щати.

Според думите на Малики държавното управление е срещу основаването на американски бази в страната, а също така той е изявил готовността на Ирак да купи съветско оръжие.

По време на визитата си Нури ал Малики ще организира диалози с президента на Русия Владимир Путин, министъра на външните работи Сергей Лавров и представителя на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко.

Възможно е по време на тези срещи да бъде получен отговор на основния въпрос: дали Ирак ще е съдружник на Съединени американски щати или на Русия?, написа съветското издание.

Изследване, наречено "Цена на войната " и извършено от Института по интернационалните проучвания към Брауновския университет, е посочило, че разноските на Съединени американски щати за войната в Ирак са повече от 2 трлн. $, от които 1,7 трлн. са отишли за директно финансиране на военните интервенции, а 490 милиарда $ – за разнообразни заплащания към ветераните от войната.

Поради тази причина е ясно, че откакто Съединени американски щати са изхарчили 2 трлн. $ на данъкоплатците в Америка, Белия Дом и Конгресът ще се постараят да създадат всичко по силите си, с цел да не се измъкне Ирак от тяхната орбита на въздействие.

През юли 2017 година Ирак подписа договорка за покупката на танкове Т-90 от Москва. Това е последната от няколкото сходни покупко-продажби през последните години и няма по какъв начин това да не нервира Вашингтон, защото Багдад настойчиво избира съветското въоръжение пред американското.

Още един обезпокоителен сигнал за Вашингтон е военното съдействие сред Ирак и Иран. На 22 юли бе подписан контракт за съдействие в областта на защитата сред иракския боен министър Хосеин Деган и неговия иракски сътрудник Ирфан ал Хаяли.

Този факт може да бъде разяснен като пестник на Багдад по Вашингтон. президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи Иран за спонсор на тероризма и зове съдружниците на Съединени американски щати да изолират режима в Техеран, до момента в който в това време Ирак подписва с него контракт за съдействие.

Тези обстоятелства може би са свиделство за неуспеха на американската дипломация в Ирак, отбелязва " Правда ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР