Може и да не вярвате, но само в един единствен

...
Може и да не вярвате, но само в един единствен
Коментари Харесай

Кестените конкурират лимона по витамин С

Може и да не вярвате, само че единствено в един единствен дребен кестен се съдържа същото количество витамин С, колкото в лимона. От хилядолетия наред хората са се научили да познават и употребяват лечебните и хранителни свойства на кестените.

Легенди описват, че през 401-399 година прочие н. е., гръцката войска оживяла по време на отстъплението от Мала Азия, тъй като консумирала кестени.

И през днешния ден кестените са на всички места към нас. Ако не ви остава време да си ги приготвите сами у дома, то елементарно можете да си купите от някое от многото места по пазарите, където се пекат пред очите ви. Ако ли пък имате няколко минути, можете сами да си приготвите вкусни кестени, които ще заредят тялото ви с сила и потребни субстанции.

Варени кестени

 Лимон

Ако желаете да сварите кестени, първо ги поставете в тенджера. След това ги залейте с вода малко повече от равнището, до което са. Оставете ги да се варят към 30-45 минути. Ще познаете, че са подготвени, когато стартират да се нацепват. Сварените кестени се ядат, като се режат на две.

Печени кестени

Мнозина считат печените кестени за доста по-вкусни от сварените. Но при тази обстановка и напъните са малко повече. Още сурови кестените се нацепват в горния край благодарение на малко ножче. Трябва да извършите леки сечения, тъй като в противоположен случай ще стартират да пукат във фурната.

Наредете ги един до друг в тава, която се слага в загрята фурна на към 200 градуса. Пекат се за към 25-30 минути. Трябва да се бъркат понякога, с цел да се изпекат отмерено.

 Кестени

Трябва да се знае, че обособените сортове кестени имат почти идентичен състав, само че разнообразни вкусови качества. В пресните, изчистени кестенови плодове се съдържат 49, 8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4 на 100 целулоза. От въглехидратите по-голямата час е скорбяла, останалото са декстрин, захари (глюкоза и захароза) и др.

Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина, много огромно количество лецитин, минерални соли – калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо, както и микроелементите мед, флуор и силиций. Витаминната група е показана от С, РР, В1, В2 и А.

Суровият кестен е корав и има стипчив усет, тъй като съдържа така наречен сапонини. Тези плодове не могат да се употребяват сурови. Когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до захари и те получават блудкав, прелестен усет и още по-приятен мирис.

Широка е използването на кестените за приготвянето на пюрета, за заряд на птици, за гарнитура към печено месо, за торти и други сладки. В захарната индустрия се употребяват даже за заряд на бонбони.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР