Може и да е законно, не не е морално 3

...
Може и да е законно, не не е морално 3
Коментари Харесай

Манолова: С увеличението на данъците Фандъкова подведе столичани

„ Може и да е законно, не не е морално 3 седмици след изборите “, счита Манолова и назова предлагането „ данъчен трик “   „ В предизборната акция госпожа Фандъкова подведе обществото, като внуши, че няма да се подвигат налозите на София. Сега обаче предлага фрапантен растеж на налога за коли и налога възмездно придобиване. “ Такава позиция изрази във фейсбук Мая Манолова във връзка повишението на налозите в София.

  „ До изборите на 3-ти ноември мантрата на ГЕРБ беше, че София е дясна и десните би трябвало да поддържат десния претендент Йорданка Фандъкова “, счита още Манолова, като прибавя, че с предлагането си ГЕРБ потвърждават, че сега ръководството на столицата е всичко друго, само че не и дясно, а в името на вземането на властта са подготвени безогледно да заблуждават жителите.

  „ Три седмици след приключването на изборите се предлага повишаване на налозите, в случай че процесът по правенето на бюджета трае месеци “, акцентира Манолова.   По думите й това демонстрира, че до момента в който госпожа Фандъкова в акцията търсеше доверие от хората с аргумента, че 10 години не е вдигала налозите в София, през същото това време е подготвяла с екипа си покачването им с до 40%. Законно е, само че не е морално.

  „ И е заложена мина, върху която всички ние ще стъпим още на 1-ви януари. Столичната община е рекордьор по задлъжнялост в България със заеми от над 700 млн. лева Половината от всички общински задължения в страната са точно отговорности на София.

  Бюджетът единствено за 2019 година е с 230 млн. лева недостиг и в края на годината се чака сметките на Общината да са празни. Т. е. кацата е към този момент празна и ГЕРБ бърка в джоба на хората, с цел да я изпълни.   Самото предложение за нарастване на налозите е едва аргументирано и с неразбираеми критерии: - Рискът с механичното увеличение на налога за възмездно придобиване на имущество е, че това няма да докара до обещаните 20 млн. лв. в хазната и жителите ще продължат да изповядват покупко-продажби на данъчна основа. Вместо растеж на налозите, ръководещите можеха да опитат да реализират резултат със засилен надзор и повишение на събираемостта. - Ръстът на налога за коли е още по- непонятен. Управляващите вместо да усилват налозите за потвърдените замърсители, избират лесния метод за увеличение на данък на база мощ и не на база действителен екологичен клас на газовете, излизащи от ауспуха, а на база екологичния клас записан в талона на автомобила. Така коли без катализатори ще не престават да замърсяват, а ще заплащат тези, които не могат да си разрешат нови коли. - Конкретните размери на нарастванията също са голословни. Автомобили клас „ Евро 3 “, които са по-стари и на доктрина по-замърсяващи от по-високите екологични класове, получават растеж на налога от 10%, на фона на 25% растеж за по-новите коли „ Евро 4 “.  

Намаляването на казуса с колите и замърсяването на въздуха не става с механично увеличение на налозите, а с целенасочена политика за стимулиране на устойчивите способи на напредване. Както и с поощряване потреблението на електрически автомобили. Затова считам, че с този данъчен трик ГЕРБ и госпожа Фандъкова обезпечават пари за себе си, вместо чист въздух и естествена икономическа среда за жителите “, показва още Манолова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР