Може да се каже, че класацията по замърсен въздух от

...
Може да се каже, че класацията по замърсен въздух от
Коментари Харесай

Екоактивист: Пловдив води класацията по замърсен въздух от битови източници и транспорт

Може да се каже, че класацията по нечист въздух от битови източници и превоз водят София и Пловдив, а други градове водят класацията в замърсяване, породено от предприятия, ТЕЦ-ове и други промишлени източници.

Това разяснява за Euronews Bulgaria Румяна Боянова от Националното обединяване за чист въздух " Дишай, България “.

По-рано през днешния ден екоорганизации изпратиха опакован въздух от обитаемоте си места до Министерството на околната среда и водите и служебния министър Росица Карамфилова по случай днешния Международен ден на чистия въздух, като по този метод припомнят за нездравословните газове и прахуляк, които се постанова да дишат живеещите в българските градове

" Въздухът в пакетите, които изпратихме през днешния ден, е най-вече със повишени правила на фини прахови частици – азотен диоксид, от време на време и серен диоксид. Той е изпратен от 10 обитаеми места от цялата страна, които имат за жалост много съществени проблеми с качеството на въздуха “, каза Боянова във връзка самодейността.

Основните източници на замърсяване са превоз, битово отопление и индустриални замърсители, обясни екоактивистът.

По нейните думи България е пропуснала най-малко едно десетилетие в създаването на проекти за по-ефективни енергийни източници.

" Много от предприятията за преправка на въглища не са обновяванивявани от момента на своето основаване преди десетки години и това е главната причина за голямото замърсяване, което предизвикват в обитаемоте места, в които се намират “, акцентира Боянова.

Тя описа за случаи, в които наранени жители се оплакват, че безусловно са затруднени да дишат.

Буквално сажди се изсипват в градовете им и те ги метат с метли. Тези сажди попадат освен в дробовете им, само че също и във водата и в храната им. Наистина казусът става все по-сериозен.

Румяна Боянова, Национално обединяване за чист въздух " Дишай, България “

Боянова цитира данни от доклада на Института за здравни резултати, съгласно които близо 100% от популацията в България живее в региони с превишаване на нормите на фини прахови частици и азотен диоксид.

" Между 10% и 20% от смъртните случаи у нас, които са породени от диабет и сърдечни болести, се дължат на мръсния въздух “, добави тя и добави, че смъртността в България, вследствие от нечистия въздух, е най-високата на Балканите и два пъти по-висока от междинното равнище за света.

Според Боянова ограниченията за справяне със нечистата околна среда са разнообразни и би трябвало да бъдат съобразени с обитаемото място, респективно с източника на замърсяване.

" В огромните градове би трябвало да бъдат подхванати ограничения, които да подсигурят жителите с по-ефективни и екологични ограничения за отопление, както и да бъдат подкрепени финансово “, уточни тя.

Боянова добави, че е належащо и по-скоро да бъдат вкарат така наречен " зони за ниски излъчвания “, в които да бъде стеснен достъпът на коли, мощно замърсяващи околната среда.

Екоактивистът призова Столична община да обърне внимание на занижения надзор и неефективните наказания, които се постановат на замърсителите от всевъзможен вид.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР