Откъс от книга: „The Fraud“ от Zadie Smith

...
Може да получим партньорска комисионна от всичко, което купите от
Коментари Харесай

Може да получим партньорска комисионна от всичко, което купите от тази статия.

В „The Fraud“ (Penguin Press), последният роман от автора на бестселъра на „Бели зъби“, Зейди Смит преразглежда реален съдебен процес от 19 век, разделил Англия, като същевременно изследва класовите и културни разделения на Викторианската епоха.

Прочетете откъс по-долу.

"The Fraud" от Zadie Smith

$21 в Amazon

Предпочитате да слушате? Audible има наличен 30-дневен безплатен пробен период в момента.

Опитайте Audible безплатно

Много голяма дупка

Мръсно момче стоеше на прага. Той може да бъде изтъркан от цялата тази мръсотия, но не и от толкова много оранжеви лунички. Не повече от четиринадесет, с кльощави, нестабилни крака като марионетка, той продължаваше да се накланя напред, разнасяйки сажди в залата. Все пак жената, която отвори вратата – лесно се забавляваше, податлива на красотата – откри, че не може да го презира.

„Вие сте от Тобин?“

„Да , госпожице. Ето за тавана. Попаднах, нали?“

„Но бяха поискани двама мъже!“

„Всичко в Лондон, госпожице. Облицовка. Страховито количество плочки трябва да се направи в Лондон, госпожо...“

Той, разбира се, видя, че тя е възрастна жена, но тя не се движеше или говореше като такава. Висока гръд, красива, лицето й имаше малко бръчки и косата й беше черна. Над брадичката й имаше линия на полумесец, обърната с главата надолу. Подобни неясноти бяха повече, отколкото момчето можеше да разгадае. Той обърна внимание на листа в ръката си и прочете бавно:

„Номер едно, Сейнт Джеймс-ес Вилас, Сейнт Джеймс-ес Роуд, Тънбридж Уелс. Името е Touch-it, нали?“

От вътрешността на къщата долетя пълно гърло Ха! Жената не трепна. Тя направи впечатление на момчето едновременно хитро и твърдо, като повечето шотландци.

„Всички произношения на името на покойния ми съпруг са абсурдни. Избирам да греша на страната на Франция.“

Сега един брадат, добре подплатен мъж се появи зад нея в коридора. По пеньоар и чехли, с побелели мустаци и вестник в ръка, той тръгна целенасочено към светла оранжерия. Двама кралски шпаньоли ги последваха, лаейки лудо. Той каза през рамо – „Братовчедке, виждам, че си скучен и опасен тази сутрин!“ – и изчезна.

Жената се обърна към посетителя си със свежа енергия: „Това е къщата на г-н Ейнсуърт. Аз съм неговата икономка, г-жа Елиза Туше. Имаме много голяма дупка на втория етаж – кратер. Конструктивната цялост на втория етаж е под въпрос. Но това е работа най-малко за двама мъже, както обясних в бележката си.“

Момчето примигна глупаво. Възможно ли е наистина да е заради толкова много книги?

„Няма значение на какво се дължи. Дете, качвал ли си се наскоро в комин?“

Посетителят направи изключение от „дете“. Фирмата на Тобин беше уважавана фирма: той беше правил первази в Найтсбридж, ако се стигна дотам. „Казаха ни, че е спешно и да не се бавим. Там обикновено е входът на търговците.“

Чийк, но госпожа Туше се забавляваше. Мислеше си за по-щастливи дни в величествения стар Кенсал Райз. След това на по-малък, очарователен Брайтън. Тогава от тази сегашна ситуация, в която никой прозорец не пасва напълно на рамката си. Мислеше за упадъка и факта, че беше обвързана с него. Тя спря да се усмихва.

„Когато влизате в уважаван дом“, отбеляза тя, повдигайки полите си от стъпалото, за да избегне мръсотията, която той беше натрупал там, „разумно е да се подготвите за всякакви евентуални случаи.“

Момчето свали шапката си. Беше горещ септемврийски ден, труден за мислене. Жалко да си мръднеш пръста в такъв ден! Но с***и като това бяха изпратени да ви изпитат, а септември означаваше работа, само работа.

„Ще вляза или няма да вляза?“ измърмори той в шапката си.

      
От „Измамата“ от Зейди Смит. Препечатано по споразумение с Penguin Press, отпечатък на Penguin Publishing Group, подразделение на Penguin Random House, LLC. Авторско право © 2023 от Zadie Smith.

Вземете книгата тук:

„The Fraud“ от Zadie Smith

$21 в Amazon $26 в Barnes & Noble

Купете на място от 

За повече информация:

„The Fraud“ от Zade Smith (Penguin Press), с твърди корици, голям печат с меки корици, електронна книга и аудио форматиzadiesmith.com
Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР