Може да мислите, че замърсяването с пластмаса е вече досадна

...
Може да мислите, че замърсяването с пластмаса е вече досадна
Коментари Харесай

Пластмасата все по-осезаемо навлиза в естествената хранителна верига

Може да мислите, че замърсяването с пластмаса е към този момент досадна вест, само че то приема нова  форма: откриватели разпознават кора от пластмасови боклуци, захващаща се за скалите по брега.

Това наслагване на пластмаса не е просто стеснителен знак за замърсяването на океаните, то е евентуална опасност за организмите, обитаващи скалите и за тези, които се хранят с тях. Случващото се е сигнал, че пластмасата стартира да навлиза в естествената хранителната верига.
От 2006 година екип от Центъра за научни проучвания на морската и околната среда (MARE) в Португалия наблюдава натрупването на пластмаса по брега на вулканичния остров Мадейра, оценявайки последващото им влияние върху локалната екосистема.
„ Образувалата се кора евентуално е зародила от конфликта на огромни части пластмаса в скалите, което е довело до покриването на скалата по този метод, присъщ за водораслите и лишеите ”, споделя морският еколог Игнасио Гецосо. Пластмасовата завивка наподобява по този начин, като че ли някой е залепил сдъвканата си дъвка или е изстискал паста за зъби по скалата. Плашещо е, че полепналите пластмасови боклуци заемат форми, наподобяващи естествени организми. Това сигнализира, че пластмасата се пропива в околната ни среда.
Все още е рано за по-задълбочени резултати от проучвания на тези налепи - по какъв начин се образуват и какви могат да са резултатите от натрупването им, само че Гецосо и неговият екип към този момент са събрали проби за изследвания. Химическият разбор разкрива, че кората в действителност е формирана от полиетилен, който се употребява за изработката на найлонови торбички и опаковки за храни.
 „ Проблемът е толкоз наболял, че са останали единици места, които не са наранени ”, счита морският еколог Игнасио Гецосо.
Полиетиленът покрива съвсем 10% от скалите, съгласно откривателите. Екипът открива доказателства, че морските охлюви, които всекидневно се хранят с водорасли, стартират да живеят върху новообразувалата се пластмасова завивка, а това значи, че я одобряват за хранително вещество, сходно на водораслите. Очаква се, че последващи проучвания ще покажат какъв брой широко  публикуван е казусът и какво въздействие ще окаже върху организмите.
За страдание, това не е първият път, в който пластмаса заплашва скалите – през 2014 година бе открит пластгломератът - скално вещество, направено от разтопена пластмаса и органични боклуци. Вече сме стигнали до това равнище, при което специалистите считат, че ще оставим солиден пластмасов белег на Земята
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР