Може да е само игра, но за Методи Шуманов това

...
Може да е само игра, но за Методи Шуманов това
Коментари Харесай

Как “Реал” спечели дигиталното Ел Класико

Може да е единствено игра, само че за Методи Шуманов това е най-великата игра. Авторът написа за футбол, football и fußball, в това число и по страниците на " Гардиън ", FourFourTwo и 11Freunde. Тази година е част от магистърската стратегия " Спортен маркетинг " към университета на " Реал " Мадрид, даваща извънреден достъп до кухнята на един от най-богатите клубове в света...

Фактът, че съботното Ел Класико сред “Реал” Мадрид и “Барселона” ще стартира в 14 ч. българско време, не е по никакъв начин инцидентен. Още откогато бе основан преди няколко години, този часови пояс бе ориентиран напълно към китайската публика на Ла Лига. А каква по-добра тактика за разширение на маркетинг хоризонтите от излъчването на клубен мач номер едно в света в час, който е изключително комфортен за най-многолюдната страна?

Очаква се следващият колосален конфликт сред Кристиано Роналдо и Лионел Меси да бъде следен от над 400 млн. фенове, или три пъти повече от публиката на Супербоул...

Дълги години обсъждано като футболното съревнование сред самостоятелна Каталуня и централната мадридска власт, през днешния ден опълчването сред “Реал” и “Барса” е на три съществени равнища – политическо, спортно и икономическо. А 2017 година ще бъде запомнена като годината на цифровото Ел Класико.

През март двата колоса се оказаха въвлечени в безмилостна борба кой от тях ще стане първият футболен клуб в света, минал границата от 100 млн. почитатели във Facebook. Рекордът бе въпрос на авторитет, на чест, само че и на опция да кажат на актуалните и бъдещите си спонсори: “Ние бяхме първите!”.

Движейки се безусловно “лайк за лайк”, двата гранда избраха друга тактика, с цел да влязат в историята. Тук е моментът да уточним, че когато един футболен клуб с десетки милиони почитатели разгласява пост на своя Facebook профил, той доближава единствено до 2-3% от хората, а не до цялата фенбаза. Причината е, че Facebook третира тимовете като свои бизнес клиенти и по тази причина всяко известие, целящо по-голяма публика, би трябвало да бъде платено.

И по този начин “Барса” реши да заложи на нападателна акция с платени рекламни постове. Част от тях включваха и награди – “Харесай страницата ни във Facebook и завоюва фланелка на Меси или два билета за мача с “Ювентус” в Шампионската лига”.

От “Реал” избраха друг метод. “Кралете” избраха да употребяват някои от най-популярните си почитатели, с цел да доближат огромната цел. Така да вземем за пример Рафаел Надал, Хулио Иглесиас и Фернандо Алонсо приканиха от персоналните си Facebook профили своите лични почитатели да харесат страницата на “Белия балет”.

В началото на април първото цифрово Ел Класико имаше своя победител. “Реал” прескочи 100-милионната граница, оставяйки “Барса” с 99,8 млн. почитатели и с разрушено сърце. В интерес на истината каталунците доближиха заветната цифра единствено 9 часа по-късно, само че това нямаше безусловно никакво значение. Историята, била тя и цифрова, помни единствено първите.

Днес, осем месеца по-късно, “Реал” има 106 млн. почитатели във Facebook. А ползата към Кралския клуб продължава да е толкоз огромен, че даже Facebook профилът на академията на “белите”, наричана Фабриката, има 14 млн. почитатели. С колкото може да се похвали и... първият тим на градския противник “Атлетико” Мадрид.

А пред “Реал” има нова цел – да догони личната си звезда Кристиано Роналдо. Португалецът е безспорният крал на Facebook със 122 млн. почитатели, като има още 117 млн. в Инстаграм и 66 млн. в Туитър. А всеки негов рекламен пост в Инстаграм коства по 350 хиляди евро.

В събота Роналдо и Меси ще възобновят междузвездната война между тях. Победителите в последните 10 издания на анкетата за “Златната топка”, най-хубавите футболисти на нашето време, а може би и в цялата история на играта. Светът – и изключително Китай – ще гледат със спотаен мирис.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР