Може би този месец цветът на менструалната кръв ви е

...
Може би този месец цветът на менструалната кръв ви е
Коментари Харесай

Нюансите на менструалната кръв - за какво ни сигнализират?

Може би този месец цветът на менструалната кръв ви е с по-различен колорит? Вижте какво се крие зад другите нюанси и... може би ще се окаже, че е време да насрочите час за консултация със експерт.
По цвета на кръвта обаче можете да си извършите някои заключения за това какво се случва с тялото ви. Цветът на менструалното течение варира от доста ярък, съвсем блудкав, през розов, блестящо червен, та чак до тъмнокафяв...

Вижте какво значи всеки от тези нюанси на менструалното течение?

Розово течение
Този цвят може да алармира за ниски равнища на естроген, изключително в случай че розовата кръв е съпроводена и с по-слабо от естественото за вас течение или в случай че сте разпален бегач. Проучвания сочат, че несъразмерното спортуване може да понижи равнищата на естроген, което може да промени доста месечния ви цикъл, даже може да го спре (при дамите спортисти постоянно се следи липса на овулация). Дори и това да не ви звучи като сериозен проблем (кой не си е мечтал да не му се постанова да се занимава с досадния цикъл...), имайте поради, че ниското равнище на естроген усилва риска от остеопороза, в случай че не се лекува! Други аргументи за розово течение могат да са неприятно хранене, синдром на поликистозните яйчници или перименопауза, когато яйчниците стартират да създават по-малко естроген като преход към менопаузата (обикновено се случва 4-5 години преди настъпването й).

Воднисто течение
Ако течението ви наподобява много по-воднисто и неясно на цвят по отношение на различен път, това може да се дължи на дефицит на значими хранителни субстанции. Белезникаво и воднисто менструално течение, изключително в случай че е много по-леко от нормално - може да е индикатор на сериозна анемия. Ако 2-3 цикъла са все с този цвят, добре е да се обърнете към персоналния си доктор за проучвания.
Желязодефицитната анемия, въпреки това, може да бъде провокирана от тежки кръвотечения по време на цикъл. Ако се постанова да сменяте тампона или превръзката си през не повече от час и се чувствате постоянно изтощени, добре е да ревизирате равнищата си на желязо.
Тъмнокафяво течение
Обикновено това се дължи на съществуването на по-стари късчета маточна лигавица и кръв, които занапред излизат от тялото ви. Но не се тормозете, това е обикновено. Учените нямат тъкмо пояснение за какво от време на време кръвта престоява известно време и изтича по-бавно, след време. Тъмният цвят се дължи на това, че е престояла и се е окислила.
Всеки цикъл е самостоятелен и при другите дами нещата се случват с друга скорост, само че като цяло съществуването на тъмнокафява кръв при започване на менструалното течение или към края му не е притеснително, а обикновено.

Гъсто и тъмночервено течение със съсиреци
В този случай може да имате ниски равнища на прогестерон и високи на естроген. И въпреки съществуването на някакви съсиреци да е напълно обикновено, в случай че те надвишават размерите на монета с диаметър 2 см, то тогава вероятно става дума за сериозен хормонален дисбаланс. В подобен случай експертите предлагат да се понижи потреблението на млечни артикули, соя и захар и да се види дали ще има позитивни промени.

Ако не, несъмнено, е добре да се консултирате с доктор и да ви бъдат назначени нужните проучвания.

Друга причина за гъсто менструално кървене с по-големи съсиреци е съществуването на маточни фиброиди. Те най-често са доброкачествени, само че могат да бъдат мъчителни, тъй че е добре да бъдете прегледани с ехограф от експерт.

Смесица от сиво и алено течение
Това оцветяване на месечния ви цикъл приказва за възможна зараза. И най-вероятно то ще е съпроводено от доста мощна и неприятна миризма на гнило. В този случай не е добре да отлагате консултацията със експерт, с цел да се изследва, диагностицира и лекува вярно казусът.
При преждевременно раждане дамите също от време на време виждат сиви части тъкан, наподобяващи черен дроб. Ако сте бременна, това може да е симптом на импровизиран аборт и е добре да потърсите лекарска помощ допустимо най-бързо.

Светлочервено течение
Това е цветът, който демонстрира липса на здравословни проблеми. Разбира се, при всяка жена течението е самостоятелно, тъй че и цветът на естественото течение варира леко, само че нюансите в светлочервено са тези, които са индикация, че всичко е наред.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР