Може би си мислите, че криете стреса си на работното

...
Може би си мислите, че криете стреса си на работното
Коментари Харесай

Учени: Начинът на боравене с компютърната мишка е показател за нивото на стрес

Може би си мислите, че криете напрежението си на работното място , само че ново изследване разкрива, че методът, по който употребявате компютърната си мишка , е доста индикативен, оповестява „ Мейл онлайн “.

Изследователи от Федералния софтуерен институт в Цюрих (ETH Zurich) са открили, че хората, които са подложени на стрес, вършат неочаквани и пресилени придвижвания с устройството.

Това се дължи на обстоятелството, че нарасналите равнища на стрес оказват отрицателно въздействие върху двигателните ни умения и способността на мозъка да обработва информация , което в последна сметка ни кара да движим мишката трескаво, настояват учените.

Проучването откри също, че уплашените хора удрят по клавиатурата, вършат доста паузи и позволяват повече неточности при писане, до момента в който спокойните хора вършат по-малко, само че по-дълги паузи, което води до по-малко неточности.

Водещият създател на проучването Мара Негелин, математик от швейцарския институт, изясни: „ Хората, които са уплашени, движат курсора на мишката по-често и по-непрецизно и покриват по-големи дистанции на екрана. От друга страна, отпуснатите хора избират по-кратки и по-преки направления, с цел да доближат задачата си, и отделят повече време за това “.

Учените в Цюрих изследвали 90 участници, които изпълнявали офис задания, носейки устройство за мониторинг на сърцето. Някои от участниците са работили без необезпокоявани, до момента в който други са взели участие в изявленията за работа и са били неведнъж прекъсвани от известия в чата. Екипът записвал и държанието на мишката и клавиатурата на всеки човек.  

„ Бяхме сюрпризирани, че държанието при писане и работа с мишката е по-добър индикатор за това какъв брой уплашени се усещат участниците, в сравнение с сърдечната периодичност “, сподели Негелин.

Въпреки че и мъжете, и дамите изпитват стрес на работното място, изследване от 2018 година откри, че нарасналите му равнища по-често убиват мъже със сърдечни проблеми.

Изследователи от Университетския лицей в Лондон откриха, че мъжете със сърдечни проблеми са шест пъти по-застрашени от ранна гибел, в случай че имат стресираща работа - даже в случай че поддържат добра физическа форма и се хранят здравословно.

Учените допускат, че едно от обясненията за това е, че мъжете са по-предразположени към задръстване на артериите през професионалния си живот , в сравнение с дамите, които по принцип имат доста по-малък късмет за сърдечни проблеми преди менопаузата. 

Водещият откривател професор Мика Кивимяки от Университетския лицей в Лондон сподели: „ Работата е постоянно срещан източник на стрес в зрелост, като провокира естествени реакции по отношение на напрежението, които са били програмирани в телата ни преди генерации “.

Те могат да доведат до физически реакции на обстановки като напрежението на работното място .

„ Нашите открития свидетелстват за съществуването на връзка сред напрежението в работата и риска от преждевременна гибел при мъжете с кардиометаболитни болести, като коронарна болест на сърцето, инсулт и диабет “, добави тя и посочи: „ Контролирането на кръвното налягане и равнищата на холестерола сами по себе си евентуално няма да отстранен несъразмерния риск “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР