Може би, когато бъдещата технология за изображения разкрие разположението на

...
Може би, когато бъдещата технология за изображения разкрие разположението на
Коментари Харесай

Създадени, за да устоят на вечността: Пирамидите в Гиза

Може би, когато бъдещата технология за изображения разкрие разположението на блоковете навътре в пирамидите, те ще дават проект за това по какъв начин египетските строители са основали тези безконечни монументи
Пирамидите в Гиза са реликви от епохата на Старото царство на Египет и са издигнати преди към 4500 години.

Египетските фараони вярвали, че ще станат богове в живота след гибелта. За да се приготвят за това, те издигали храмове на боговете и цели комплекси, включващи пирамиди, за себе си - цялостни с всички неща, от които един държател ще се нуждае в отвъдния свят.

Всяка от трите пирамиди е единствено част от по-голям комплекс, включващ замък, храмове и други Ето какво се знае за това кой ги е построил, по какъв начин са били издигнати - и какви съкровища са открити вътре, разкрива в свое изследване списание National Geographic.
Снимка: iStock by Getty Images
Кой е построил пирамидите

Хуфу е първият египетски фараон, който построява пирамида в Гиза, план, който той стартира към 2550 година пр.н.е. Неговата Велика пирамида е най-голямата в Гиза и в началото се е издигала на към 147 м над платото (сега е малко по-къса, защото гладките камъни, с които била облицована от дълго време са изчезнали). Построена е с почти 2,3 милиона каменни блока, всеки от които тежи приблизително от 2,5 до 15 тона.

Синът на Хуфу, Хефрен, построява втората пирамида в Гиза, към 2520 година пр.н.е. Неговият некропол се откроява измежду пейзажа, тъй като включва и Сфинкса, тайнствен варовиков монумент с тяло на лъв и глава на фараон. Сфинксът, който до откриването му през XIX век е прекарал хиляди години заровен в пясъка, може да е пазач за гробницата на фараона, макар че няма изрично доказателство, че е издигнат от Хефрен.

Третата от пирамидите в Гиза е доста по-малка от първите две - по-малко от половината от височината им - тя се издига на към 66 м. Построена от сина на Хефрен Менкаура (Микерин) към 2490 година пр.н.е. комплицираният комплекс на пирамидата включва два обособени храма, свързани с дълъг път, и три по-малки пирамиди на царици. Камерите на Менкаура включват неповторими за Гиза украшения на ниши и корубест таван в гробната му камера. Сложният саркофаг на фараона е загубен в морето покрай Гибралтар през 1838 година
Снимка: iStock by Getty Images
Как са били издигнати

Древните инженерни подвизи в Гиза са били толкоз впечатляващи, че даже през днешния ден учени и инженери не са сигурни по какъв начин тъкмо са издигнати пирамидите. И въпреки всичко те са научили доста за хората, които са ги построили, и политическата власт, нужна, с цел да се случи това.

Строителите били квалифицирани египетски служащи, които живеели в близкия краткотраен град, разпрострян се на към 17 акра. Останките от пекарни и купища скотски кости демонстрират, че те са били хранени доста добре в подмяна на труда си. Археологическите разкопки на очарователния обект разкриват мощно проведена общественост, богата на запаси, която би трябвало да е била подкрепяна от мощна централна власт.

Археологически обекти в Египет и античните папируси, свидетелстват, че лодкарите са употребявали Нил и мрежа от изкуствени водни пътища, с цел да донасят материали до платото Гиза, в това число гранит от асуанските кариери, медни режещи принадлежности от Синайския полуостров, дървен материал от Ливан, както и добитък от ферми покрай делтата на Нил за изхранването на служащите.

Вероятно служащите са били от цялостен Египет, както и храната и други съществени неща, предоставяни в името на това, което по някакъв метод се е трансформирало в народен план за проява на благосъстоянието и властта на античните фараони. Учени и инженери към момента спорят по какъв начин тъкмо са издигнати пирамидите. Смята се, че египтяните са премествали грамадните каменни блокове посредством по огромни рампи, употребявайки система от шейни, въжета и лостове.

Тайните на структурата на пирамидите може да се крият под повърхността. Може би, когато бъдещата технология за изображения разкрие разположението на блоковете навътре в пирамидите, те ще дават проект за това по какъв начин египетските строители са основали тези безконечни монументи.
Източник: iStock by Getty Images
И в случай че пирамидите са помогнали за построяването на Древен Египет, те също по този начин са го запазили - Гиза ни разрешава да изследваме един от дълго време липсващ свят.

" Много хора считат това място просто за гробище в актуалния смисъл, само че то е доста повече от това ", споделя египтологът от Харвардския университет Питър Дер Мануелян. " В тези украсени гробници имате прелестни подиуми от всеки аспект от живота в Древен Египет, тъй че не става въпрос единствено за това по какъв начин са умрели египтяните, само че и по какъв начин са живели. "

Изкуството в гробниците включва изображения на антични фермери, обработващи полетата си и гледащи добитък; лов на риба и лов на птици; занаяти като дърводелство; жреци, извършващи религиозни ритуали и погребални практики.

Надписите и текстовете разрешават проучване на египетската граматика и език. " Почти всяка тематика, която желаете да изучавате за фараонската цивилизация, е налична върху стените на гробниците в Гиза ", споделя Дер Мануелян.
Снимка: iStock by Getty Images
Много от тези неповторими запаси са свободно налични за всички в Проекта " Гиза " (The Giza) Project, голяма сбирка от фотоси, проекти, чертежи, ръкописи и дневници на експедиции от водещи международни институции, събрани дружно в необикновено онлайн вместилище за материали, свързани с Гиза.

Тази сбирка съхранява картини, надписи и артефакти, които към този момент са изчезнали, защото са били изгубени или унищожени, и отключва гробници, недостъпни за обществеността.

И до момента в който нищо не би могло да пресъздаде преживяването от персонално посещаване в Гиза, възстановките на GIZA 3D може да ви приближат най-вече до това. Виртуални гости от всяка точка на света могат да се скитат из чудесата на платото и да подхващат обиколки с екскурзовод на пирамиди, храмове и даже гробници.

Новите открития

Пирамидите в Гиза към момента крият доста секрети. И до момента в който учените не престават да вършат нови открития, доста от тях повдигат и нови въпроси.

От 2015 година ScanPyramids project, интернационален екип под управлението на Министерството на антиките на Египет, употребява съвременна технология, с цел да изследва пирамидите, без да влиза в тях. Напредъкът във физиката на високоенергийните частици им разрешава да употребяват галактически лъчи, с цел да разкриват празни пространства, които са били скрити в продължение на 4500 години - в това число една празнина, която съперничи по мярка на Голямата изложба на пирамидата и различен проход, наименуван Коридорът на северната стена, към пирамидата на Хуфу.

Не е ясно дали в тези празни пространства има нещо, само че множеството специалисти считат, че те нямат ритуално значение. По-вероятно е да са били употребявани по време на строителството и да са част от деликатно проектирана система за разпределение на тежестта и натиска на тези емблематични структури, издържали теста на времето.

Галина Чолакова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР