„Моите приоритети ще бъдат качеството на въздуха и водите“ и

...
„Моите приоритети ще бъдат качеството на въздуха и водите“ и
Коментари Харесай

16 стъпки за екологична политика в полза на здравето ни

„ Моите цели ще бъдат качеството на въздуха и водите “ и „ Проблемът с фините прахови частици във въздуха е доста по-сериозен от този за световното стопляне “. С тези две изявления от първите си дни като министър на околната среда и водите, Нено Димов ясно сложи човешкото здраве и благоденствие в основата на екологичната политика на новото държавно управление. Думите звучат изненадващо добре, само че реализацията напълно няма да е лесна.

Това разяснява за ABCnews.bg екологът Боян Рашев.

Вече 25 години упоритостите за световно климатично водачество на Европейския съюз дефинират екологичните и енергийни политики на континента. Резултатът е пагубен за качеството на въздуха – сякаш влязохме в чистия и подреден Клуб на богатите, а те взеха, че го опушиха. Днес се постанова безусловно да им дишаме праха, а неотдавна – и да плащаме за „ удоволствието “. Многократно съм описвал за какво и по какъв начин се случи това, тъй че тук ще разясня единствено какво би трябвало да направи министъра съгласно мен:

1.Ясно да съобщи отговорността и уговорката на Министерство на околната среда и водите във връзка с качеството на въздуха. Да не се оправдава с бездействието на общините, тъй като най-важните стъпки за решение на казуса са на национално равнище и действително не могат да бъдат направени от тях.

2.Да си обезпечи поддръжка в държавното управление като първо потърси такава в Министерството на здравеопазването, където е извънредно време да осъзнаят значимостта на казуса. После дружно да гонят министерствата на финансите, енергетиката, вътрешните работи, превоза, обществената политика, от които в действителност зависят основни политики.

3.Да потърси социална и политическа поддръжка – тематиката към този момент се радва на публично внимание и хората чакат ефикасни дейности. С партиите в Народното събрание ще би трябвало да се реализиран съответни сделки, а организации като Световната банка могат да бъдат мощен сътрудник.

4.Да насочи ясно обръщение към бизнеса, че тематиката е от най-голям приоритет за държавното управление и всякаква поддръжка и съдействие ще бъдат оценени. Компаниите могат да бъдат извънредно изобретателни, когато имат опция да построяват репутацията си с позитивен образец.

5.Да работи интензивно за разтрошаване на митовете по тематиката – изключително измежду медиите и неправителствения бранш, тъй като тъкмо те най-активно ги основават и подхранват.

6.Да адресира несъответстващите европейски политики, които утежняват казуса. Председателството на Европейски Съюз може да бъде употребявано по интелигентен метод и внезапно България да се окаже мотор за положителна смяна в съюза.

7.Да затвори дупките в системата на годишните механически прегледи като направи на практика невероятно прекосяване през нея на автомобил, който не дава отговор на условията на ЕВРО стандарта си. Това би трябвало да се комбинира с секване на опциите за легално събаряне и търговията с крадени катализатори и филтри.

8.Да даде опция на КАТ да глобява и/или стопира от придвижване мощно замърсяващи коли.

9.Да промени изцяло структурата на данъчното облагане на колите, тъй че замърсяващите да заплащат сензитивно повече.

10.Да постави преграда пред вноса на остарели дизели без филтри за тънък прахуляк (колите преди 2009 г.) с доста по-висока еко-такса при регистрация.

11.Да реализира допустимо най-дълги дерогации за осъществяване на новите условия на Европейска комисия за лигнитни ТЕЦ-ове, с цел да задържи най-чистата сила (електричеството) релативно евтина. Ако се наложи те да влагат в този момент, това ще бъде злополука за качеството на въздуха, тъй като скокът в цената на електричеството ще принуди стотици хиляди семейства да преминат на дърва. А директното понижение на излъчванията на серни оксиди от Топлоелектрическа централа ще бъде незабележимо.

12.Да подкрепи възраждането на топлофикационната услуга в страната по модела на Пловдив и Варна – със стратегически частен вложител. Приватизацията на Топлофикация-София и внедряването на механизъм за ограничаване на използването на мръсни енергийни източници в топлофицирани здания са доста значими стъпки.

13. Да поддържа планове за централизирано отопление на квартали и огромни здания, употребяващи геотермална сила, биомаса, боклуци, слънчева сила като понижи пречките пред тяхната реализация. Средствата от ОПОС могат да бъдат ориентирани към сходни ограничения.

14.Да се бори за действителна диверсификация на източниците на природен газ за България и да отстрани мораториума за изследване на евентуалните залежи на шистов газ. Всички страни с високо качество на въздуха в света приказват и пишат за ВЕИ, само че всеобщо се отопляват предпочитано на газ. И това няма да се промени в обозримо бъдеще.

15.Да промени системата за енергийни помощи като закупуването на дърва и въглища в на-големите градове бъде напълно изключено, а вместо това да намерения за механизъм за обезпечаване на нуждаещите се семейства с високоефективни отоплителни уреди, които използват доста по-малко сила и емитират по-малко прахуляк.

16.Най-важното е обаче да отстрани ненужните спънки и административната тежест, които екологичното законодателство основава пред бизнеса, тъй като мръсният въздух е проблем на бедността, а тя може да бъде преодоляна дълготрайно единствено в изискванията на икономическа независимост.

Ако тези стъпки бъдат направени в първата половина на мандата на това държавно управление, настоявам, че качеството на въздуха в страната ще се усъвършенства доста още преди края му.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР