Мохамед Мехди Карами, 22-годишен шампион по карате, е бил обесен

...
Мохамед Мехди Карами, 22-годишен шампион по карате, е бил обесен
Коментари Харесай

Обесеният иранец приживе: Татко, казаха ни присъдата. Моята е смърт. Не казвай нищо на мама

Мохамед Мехди Карами, 22-годишен първенец по карате, е бил обесен на 7 януари, единствено 65 дни след ареста му. Източници на BBC Persian настояват, че той е имал по-малко от 15 минути, с цел да се отбрани в съда.

 
Съобщава се, че Карами е задържан по отношение на убийството на член на паравоенните сили Басидж по време на митингите в град Карадж, западно от Техеран, осъществено на 3 ноември. По-късно му е повдигнато обвиняване в углавно закононарушение за корупция и на 30 ноември е изправен пред съда в Карадж, дружно с още 16 души, в това число три деца, също упрекнати в присъединяване в ликвидиране.

 

По закон обвинените имат право на юрист, само че в деликатни случаи като този или при каузи за шпионаж не им е разрешено сами да избират кой да ги пази, това пълномощие остава в ръцете на правосъдната власт.

Журналистите и членовете на фамилията на подсъдимия също нямат право да участват по време на процеса, т.е. не е ясно какво се случва зад затворени порти, а оповестените кадри са мощно редактирани. 

 

В един подобен видеозапис Карами наподобява очевидно обезпокоен, до момента в който " признава ", че е блъснал с камък по главата член на Басидж. Назначеният от съда негов юрист не оспорва това, а вместо това моли съдията за амнистия. След това някогашният първенец по карате казва, че е бил " излъган " и сяда.

 

Обикновено членовете на фамилиите на обвинените са подложени на напън от страна на управляващите да запазят безмълвие. Но бащата на Мохамед, Машаалах Карами даде изявление за вестник Etemaad. Той сподели, че синът му се е обадил в деня, в който е бил наказан на гибел.  " Татко, споделиха ни присъдата. Моята е гибел. Не казвай нищо на мама ", спомня си бащата, който твърди, че синът му е почтен. 

 

С показни каузи управляващите в страната целят да сплашат протестиращите, които се афишират против режима. Недоволството избухна след гибелта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от моралната полиция за това, че не носела „ вярно ” хиджаба си. По данни на основаната в Норвегия неправителствена организация Iran Human Rights минимум 481 души са били убити от силите за сигурност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР