Мога да осигуря 8-9 млн. лв. бюджет за Ботев, което

...
Мога да осигуря 8-9 млн. лв. бюджет за Ботев, което
Коментари Харесай

Илиян Филипов: За две седмици мога да осигуря 8-9 млн. бюджет за Ботев

Мога да осигуря 8-9 млн. лева бюджет за Ботев, което ще даде опция на клуба да се бори за първото място и всяка година да взе участие в Европа.

Всички строителни действия на стадион „ Христо Ботев " ще бъдат завършени до 15 март. Нашата цел е Ботев да играе европейски мач на този хубав стадион, който даже непознатите медии дефинираха като украшение.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Илиян Филипов, строител на стадион " Христо Ботев " в Пловдив.

„ Ботев го е имало, ще го има и след нас. В Пловдив има доста сериозен бизнес, аз вземам участие в Управителния съвет на бизнеса за Пловдив и изрично споделям, че при не повече от две седмици работа ще стабилизирам съществено пловдивския бизнес, където бюджетът на тима ще бъде обезпечен. Говоря за бюджет в границите на 8-9 милиона, не приказвам за бюджети 15-16 млн. А 8-9 млн. вярно ръководени пари в един български клуб, това е клуб, който би трябвало да се бори за първо място или всяка година да взе участие в Европа ", съобщи Филипов, отговаряйки на въпрос дали има кой да устоя клуба, в случай че притежателят Антон Зингаревич се отдръпна.

Филипов призна, че е в спор със настоящето управление на " канарчетата ", само че разкри, че финансовото положение на клуба е устойчиво. " Доста пари съм дал за Ботев, само че не ми е в главата това като пари. Помагали сме на клуба доста, ще оказваме помощ и отново, само че сега имаме малко търкания със настоящето управление, виждам неправилни неща, които се вършат. Опитах се по някакъв метод да ги изкажа нещата, с които не съм склонен, само че там се обърнаха хора срещу мен. Аз съм се отдръпнал сега и съм ги оставил по никакъв метод, до момента в който тези хора ръководят клуба, аз съм споделил никой да не ме търси мен за помощ ".

" Доколкото знам, финансовото положение на клуба е извънредно устойчиво. Клубът няма отговорности, някакви дребни към снабдители, забавени фактури. Моята информация е, че господин Зингаревич добавя със лични средства там, където е нужно, за което му благодарим, само че хора под него, с които бях много непосредствен и помагах доста със средства, с време, с контакти, получих насреща назад на това, което трябваше да получа и по тази причина се отдръпнах, тъй като не мога да вземам участие в интриги, в нелепости, даже мога да кажа в леко противозаконни дейности. Не желая да ми се петни името ", акцентира Филипов.

Той разяснява и упованията си за представянето на Ботев напролет. „ За мен този сезон още веднъж е нулев, което значи, че Ботев няма да играе в Европа. Не приказваме за първо място, надалеч сме от това. Нашата цел, на всички ботевисти, е най-малко Ботев да играе някой европейски мач на този хубав стадион. Това ни е задачата, ние в действителност направихме едно украшение, даже непознати медии го отразиха, даже лека злоба имаше от босненски сътрудници, които споделиха, че доста ще се радват, в случай че такова украшение има и при тях. Наистина стана едно неповторимо оборудване и желая да кажа, че то ще става още по-хубаво, ще видите на 15-16 март. Ние желаеме Ботев да играе в Европа. Аз съм бил доста дребен, когато на стадион 9 септември бием Байерн Мюнхен с 2:0, ревал съм със сълзи ", показа Филипов.

До 15 март ще бъдат завършени всички строителни действия

" За момента мога да кажа, че си бях сложил за цел до 31 март да бъде завършен първия стадий, който беше за 58,5 милиона с Данък добавена стойност. Говорим за 100 % покрити трибуни и надлежно фасада с осветяване, както е по фотографията на плана. Според план-графика мисля до 15 март да бъде завършен с всички тези строително-монтажни работи ", разкри Илиян Филипов.

Той добави, че ще е необходим най-вече още един месец за довършителните работи, които са нужни за приемане на категория 4+ от УЕФА. " През май месец идваха от УЕФА и имаме отчет от тях, най-големият проблем беше осветлението, защото не можехме да го разположим на четирите козирки, защото имахме единствено две. В момента към този момент осветлението дава отговор, сертифицирано е от " Филипс ", чакаме от БФС да дойдат да си го ревизират и това към този момент дава отговор на УЕФА 4+. Има две зали, които ги направихме, само че би трябвало обзавеждането да се направи, това го направи клубът, той вложи средства за изработката на тези две зали. Трябва да се обособят 30 места за публицисти в средата на централната естрада, ние имахме 25 и трябваше още 5 места да се създадат. Максимум един месец ни би трябвало, с цел да създадем всички тези зони, които ги желаят от УЕФА. Абсолютно всичко друго е към този момент готово за УЕФА 4+ ", съобщи предприемачът.

" Има нови обезпечени средства от бюджета, които допускам ще отидат за строително-монтажни работи, които преди нямаше планувани средства в остарелия план. Мога да ви ги опиша в резюме - подземни пространства на Сектор, към 6000 квадрата, в които се плануват микс зони, зала са 100 публицисти, съблекални, бани, за подготвителен развой за загрявка на футболисти, надлежно музея, който ще бъде на Ботев, и почитател магазина, който ще бъде на първи етаж. На първо равнище имаме дотъкмяване на всички търговски пространства, като приказваме за настилки, окачени тавани и съоръжения и на последния етаж на Сектор А има планувани кабинки за публицисти и коментатори, които би трябвало да бъдат направени. Това остана отвън плана, защото нямаше обезпечени средства за цялостното финансиране да бъде на 100 % приключен. Разбрах, че кметът е изпратил писмо до БФС, с което желае тъкмо и ясно за четвърта категория на УЕФА (4+), с цел да проверим дали всички неща ги има в плана на проектант Савов. Аз знам, че ги има, само че той чака публично да го получи и към този момент да ми възложат с анекс тези довършителни неща, които би трябвало да се извършат ", посочи Филипов.

Той съобщи, че не чака да има проблеми с общината за изплащането на дължимите средства по градежа на стадиона. " Миналата година се гласоподава 17,5 млн. лв. от тези 58,5 млн. имам в анекса, че ще ми бъдат плащани 2024 и 2025 година. След приемане на общинския бюджет за 2024 година в едномесечен период би трябвало да ми платят едната сума, а другата след приемане на бюджет 2025. В момента аз с мои средства правя всички тези строително-монтажни работи. Надявам се, че там няма да има никакъв проблем за заплащането, там няма драма, мисля, че всичко ще си бъде наред ".

Ако митингът против БФС беше в Пловдив, щеше да е доста по-страшно

" При 24-часов режим на работа можех да освободя стадиона. Но аз съм пловдивчанин и си обичам града. Това, което се случи в София, в Пловдив щеше да се случи в доста по-големи мащаби ", съобщи Илиян Филипов във връзка на злощастния мач сред България и Унгария през ноември.

БФС искаше да измести дуела от София за Пловдив поради планувания митинг против управлението на централата, само че Филипов отхвърли да реалокира строителната техника, което провокира изострен спор сред двете страни. В последна сметка срещата се организира в София, а митингът против БФС провокира безпорядък в центъра на столицата.

„ Ще ви обясня за какво - разбрах от охранителна полиция, че те желаят да лимитират периметъра на стадиона извън по улиците. А имаме две улици " Богомил " и " Варшава ", които там са единствено блокове с паркинги и коли. Там нямаше по какъв начин да влезе полиция сред почитателите. Това всичко щеше да бъде запалено. Пловдив щеше да стане доста по-страшно от това, което се случи в София. Защо да се напрягам да върша нещо, с цел да си докараме сходно нещо в нашия град. Това беше една от аргументите, заради които отхвърлих ", изясни претекстовете си Филипов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР