Модерно е политиците да се крият зад думата гражданите“. Но

...
Модерно е политиците да се крият зад думата гражданите“. Но
Коментари Харесай

Фандъкова: Спираме застрояването в кварталите, изграждаме ясли и училищен кампус с филиали на престижни университети

Модерно е политиците да се крият зад думата „ жителите “. Но жителите имат своите лица, имена и специалности. Затова аз предлагам екип, с който да ускорим развиването на София, сподели претендентът за кмет на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили.

“Всички споделят, че тези избори за кмет на София ще са разнообразни, тъй като са огромната борба за власт. Не! Не това е залогът!

Знам, че доста политически инженери се пробват да подменят играта. Знам, че несъмнено им е значимо. Само че аз няма да съм и в никакъв случай не съм била част от това. Заставам пред всички с лицето и биографията си. Както някой написа със „ скучната “ ми биография. Да, в днешно време е скучно да си пореден, само че съм такава. Не предефинирам огромни интервали от живота си, не ги заменям, не ги укривам, както е съвременно. Не давам неизпълними обещания. За мен през днешния ден стартира намерено и почтено съревнование на хрумвания, решения и планове за София. Да, тези избори са значими, тъй като на тях се вземат решение две значими неща ”.

С тези думи столичният кмет и претендент за нов мандат на коалиция ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Йорданка Фандъкова откри акцията си.

“Първото значимо нещо е по какъв начин София ще продължи да се трансформира – дали със силата на опита и с поуките от научените уроци ще стъпим на хубавичко основа на направеното, с цел да увеличим скоростта на смяна и строеж. Второто, с каква цел София ще се развива– знам, че в този момент София има неповторим късмет да направи огромна крачка в своето развиване.

Работихме по този начин, че в идната година-две пред града ни стои огромната опция да притеглим стратегически вложител във високотехнологичното произвеждане.

Това значи ускорено икономическо развиване, положителни приходи и високо качество на живот. Преди няколко месеца „ Файненшъл таймс “ и Световната банка отвориха свои центрове в София. Струва ни се естествено. А дали биха го създали преди 10 години? Каква беше София преди 10 години? Започнахме работа в един спрял град, който преминаваше от рецесия в рецесия. София беше обградена от хиляди бали отпадък, чийто аромат задушаваше половината град. 40-годишните червени Икаруси бяха столичният градски превоз, а метрото беше 9 км от центъра до „ Обеля “.

Детските градини и елементи от Борисовата градина се заменяха против панелни жилища, а парковете даже не се косяха. Радвам се, че през днешния ден никой не помни София такава. Защото през днешния ден София е друга. Припомням го, тъй като в ръководството на един град това къде си, зависи от това от кое място си тръгнал. Няма да изреждам какво направихме. Днес е значимо какво предлагам да създадем – това са съответни планове, със периоди и свършена работа, и най-много, с ясни цели ”, съобщи Фандъкова.

Първата огромна цел, която тя си слага, е по-високо качество на живот с по-удобна и сигурна градска среда.

“Извеждам като приоритет работата в кварталите. Това значи квартални улици, тротоари и осветяване.

Често ме питат, за какво едвам в този момент – тъй като първо трябваше да създадем огромните улици и булеварди. Следваща задача – система на довеждащ превоз – напълно електрически рейсове от квартала до спирки на метрото. Защо в този момент – тъй като първо трябваше да модернизираме градския превоз.

Предлагам цялостна стратегия за създаване на паркинги – буферни, на спирки на метрото и квартални, тъй като подреждането на паркирането в кварталите е една от най-спешните задания. Трябва да понижим директния трафик през града – а това значи да приключим вътрешните кръгове и Околовръстния път – подготвени сме с проектите.Метрото – доста се гордея с този план, макар всички, които се пробват да го омаловажат или желаят неговото прекъсване. Не единствено, че не го стопираме, а сме подготвени с разширенията към „ Слатина “, „ Левски “, „ Люлин “ и Южната дъга. Трябва да проектираме и разширенията към „ Илиянци “ и Студентски град ”, сподели Фандъкова.

Втората й цел – по-здравословна среда, което значи чист въздух и повече зеленина.

" Спечелихме голям план за замяна на старите печки на дърва и въглища на 1/3 от фамилиите в София. Настоявам Народното събрание да одобри предлагането ми за инкриминиране на горенето на боклуци.

Спираме колите, които нямат работеща система за ликвидиране и по тази причина ще разработим нов механизъм за сигнали и надзор. Готови сме с планове за 8 нови парка и с вдъхновяващия план за Зеления кръг – линеен парк с велоалеи по остарялата жп линия. Има две съответни тематики, по които сме длъжници - Витоша и Борисова градина.

Предлагам съответни решения за по-добър достъп до планината и възобновяване на Княжевския и Драгалевския въжен превоз - със или без съдействието на притежателите. Вече ясно им го споделих. Къпалнята „ Мария Луиза “ и Летният спектакъл са двата най-знакови обекта, които би трябвало и към този момент можем да върнем на софиянци. Както успяхме да върнем терена, на който изградихме парк „ Възраждане - първият от десетилетия нов парк.

Един от моите персонални цели е основаването на повече условия за спорт. Готови сме с планове за 5 нови спортни зали в кварталите и 6 училищен спортни зали, които ще са отворени отвън образователно време. Разбира се, София се нуждае от нов народен стадион и ще предложим терен, който да е оптимално комфортен.

Подготвяме план с нови благоприятни условия за спорт на Панчаревското езеро, а от следващата година София ще има и първият общински аквапарк ”, изясни Фандъкова.

Следващата цел е просперираща София, с по-големи благоприятни условия за професионално развиване, положителни приходи и сполучлив бизнес.

“Днес всички приказват за северните територии. Факт е, те към този момент се виждат. С инфраструктурата, която построяваме – Северна скоростна дъга и Западната дъга - те станаха новата посока за развиване на София. Можем да притеглим стратегически вложители, да създадем още 4 софтуерни индустриални зони.

Вярвам, че бъдещето на София е във високите технологии. Затова предлагаме и учебен кампус, в който влиятелни интернационалните учебни заведения и университети да отворят филиали. Големият капитал на София са образованите и младежите. Знам го с мозъка и със сърцето си. Затова и повече от 10 години вложенията в образованието са постоянен приоритет.

Грижата за децата е ключът към душата на нашата общественост. За да дадем на фамилиите повече сигурност и опция за развиване – дружно с построяването на нови учебни заведения и детски градини, започваме и стратегия за нови ясли. Продължаваме поддръжката за децата със специфични просветителни потребности. Създаваме и първата общинска детска поликлиника ”, сподели претендентът за нов кметски мандат.

Четвъртата огромна цел – да подкрепяме създателите, да сътворяваме нови места за просвета и изкуство, да разкриваме историята на града

“Догодина ще стартираме построяването на първия Център за Съвременно изкуство – той ще е същински дом на актуалните създатели. Трябва да изградим две нови концертни зали, това е явен ангажимент.

Категорично продължаваме с разкриването на археологическото завещание - плановете за „ Св. Неделя “ и църквата „ Св. Спас “ са огромни задания, с които би трябвало да се оправим по най-хубавия метод, тъй като показват сърцето на града ни. Реставрирането на сградите-паметници на културата е задача, за която работим - и с промени в Закона за културното завещание, и със специфична стратегия на общината. Спасихме къщата на Яворов за града, съобщи Фандъкова.

Петата огромна цел – повече ред, надзор и ясни правила.

" Да, преди всичко електронни услуги и потребление на новите технологии. Нужна е промяна в административните услуги – експедитивност и улеснение за жителите и бизнеса. Опитът ни сподели, че би трябвало ефикасен и непоколебим надзор при строителството. От една страна, при строителство на обществени обекти – за това упорствам строители, проектанти и контрол да носят и професионална отговорност при некачествена работа. И щом желаят да работят с обществени средства, да залагат и името си, и опцията въобще да работят. Предлагам София да има ясни стандарти за всички детайли, които се слагат в града. По отношение на строителството в града – приготвяме серия от законодателни промени за ограничение на застрояването в жилищните квартали и за отбрана на зелените площи, изясни Фандъкова. Тя акцентира, че цели се реализират единствено с ясна посока, с увереност, неизменност и съидейници и благодари на софиянци.

“Хората вършат София. А София би трябвало да продължи да се развива. Това става не с приказки, а с съответни планове, с действителен график, с работа за София ”, акцентира Фандъкова.След това тя предложения на сцената претендентите за общински съветници и районни кметове. “В ръководството на града единствения метод да се носи ясна отговорност е, когато казваш кой съответно стои зад теб, на кого разчиташ.

Днес е съвременно политиците да се крият зад думата „ жителите “. Но жителите не са някаква обща маса. Гражданите имат своите лица, имена, специалности, триумфи, рецензии и хрумвания ”, акцентира Фандъкова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР