Модернизацията на базовия ни танк Т-72 по най-съвременните натовски стандарти

...
Модернизацията на базовия ни танк Т-72 по най-съвременните натовски стандарти
Коментари Харесай

Модернизираният танк Т-72: Най-мощната бойна платформа на въоръжение в Сухопътните войски

Модернизацията на базовия ни танк Т-72 по най-съвременните натовски стандарти е един от главните планове на армията. Амбицията на висшето командване на Сухопътните войски е първите 44 машини да се трансфорат в ядрото на тежката механизирана бригада, която страната ни към този момент построява, в отговор на новите провокации в областта на сигурността, подбудени от войната в Украйна.

Модернизираният танк Т-72 е най-мощната бойна платформа на въоръжение в Сухопътните войски. Танкът може да води точна пукотевица до 3 километра.

Модернизацията се реализира в ТЕРЕМ " Хан Крум " посредством интеграция на израелски технологии, като система за ръководство на бойните дейности, за индикация при облъчване от съперник, комуникационно-информационната система, спомагателен елемент, и системата за наблюдаване на монтьор лидера.

Системата за ръководство на огъня има сензори за премерване на метеорологичните данни, както и температурата на заряда, като прави актуализация и промяна на данните за пукотевица. Тя разрешава прихващане и следене на движеща се цел.

" Системата за ръководство на огъня включва и термовизия, което дава опция на танкът да води пердах когато и да е на денонощието. Не е загадка, че Сухопътните войски са слепи нощем. Това е един прелестен образец по какъв начин модернизацията ще докара до едни по-големи благоприятни условия ", съобщи бригаден военачалник Николай Караиванов, заместник-командир на Сухопътните войски.

Нощният мерник е от въздържан вид, което не разрешава на съперника да засече танка, до момента в който се прицелва, а електронната оптика обезпечава десетократно доближаване.

" Наблюдението на съперника става по едно и също време като от мерача, по този начин и от командира. Всеки си има екран. Едновременно могат да гледат и да следят съперника. Командирът на танка има опция да отнеме насочването от мерача и да води огън той, с обособен уред за ориентиране. Той е като джойстик ", добави майор Веселин Василев, заместник-командир на 61-ви танков батальон.

За старши сержант Иванов новата система за водене на огън е като детска игра.

" Много елементарно се борави със самата система. Удобна е, практична е и ни дава по-големи благоприятни условия за отразяване на съперника ", добави старши сержант Ивайло Иванов, заместник-командир на танков взвод.

Монтираният в допълнение елемент дава цялостна самостоятелност на танка.

" Тоест без да работи основният мотор, в продължение на часове машината да остане незабелязана, да няма няма отпечатък - топлинен ", разяснява бригаден военачалник Николай Караиванов, заместник-командир на Сухопътните войски.

" Позволява работата на всички системи на танка, както и придвижване на купола и на оръдието при неработещ мотор ", съобщи майор Веселин Василев, заместник-командир на 61-ви танков батальон.

Агрегатът има разход на гориво до 5 литра на моточас, до момента в който на танка е 85 литра на моточас.

Система за ранно оповестявана алармира екипажа, в случай че е засечен от съперник и дефинира от какъв вид е опасността - от аероплан, дрон, ракетна или артилерийска система. Тя се състои от 4 датчика. При облъчване системата разрешава приемане на образен сигнал на екраните на командира и мерача и звуков сигнал в шлемофоните.

" Има 360 градусов диапазон на засичане, дава цялостна информация от кое място идва офанзивата на съперника ", добави ефрейтор Иван Маджаров, мерач на танк.

Системата за наблюдаване на монтьор лидера му дава опция да ръководи танка през деня и нощем, с идентична точност.

" Тя е въздържан вид и обезпечава наблюдаване не по-малко от 100 метра отдалеченост и преглед не по-малко от 40 градуса ", съобщи майор Веселин Василев, заместник-командир на 61-ви танков батальон.

Прототипът с усъвършенствания минава сполучливо две тествания на полигоните Змейово и Ново село и след направените корекции от Сухопътни войски танкът Т-72 е подготвен и за серийно модернизиране.

" Модернизацията беше ориентирана най-вече в възстановяване на прицелните устройства, бързината, с която екипажите могат да работят и най-важното - облекчение на екипажите, с цел да могат да бъдат освободени за решение на тактически задания, а освен за воденето на огъня ", сподели още бригаден военачалник Николай Караиванов, заместник-командир на Сухопътните войски.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР