Модерните архитектурни чудеса по света Малайзия, Куала Лумпур – Кулите Петронас

...
Модерните архитектурни чудеса по света
Малайзия, Куала Лумпур – Кулите Петронас
Коментари Харесай

Модерните архитектурни чудеса по света

Модерните архитектурни чудеса по света

Малайзия, Куала Лумпур – Кулите „ Петронас ”

 Модерните архитектурни чудеса по света

Кулите „ Петронас ” са небостъргачи- близнаци, издигащи се на цели 451,9 метра над земята. Със своите 88 етажа, сред 1998-2004 година, те носят купата “Най-високата постройка ” в света. „ Петронас ” са емблематични за столицата на Малайзия, Куала Лумпур.

Това архитектурно знамение е построено най-вече от стоманобетон, а фасадата е от стомана и стъкло. Отличителният постмодерен жанр е дело на архитектите Цезар Пели и Ахмад Мурдиджат, инженер Деежай Серико и дизейнера Доминик Сайбо. В постройката са интегрирани мюсюлмански претекстове, отразяващи религията и духа на Малайзия. От птичи взор всяка от кулите наподобява на звезда с осем върха – знак за единение, естетика, непоклатимост и рационалност.

Двете кули са свързани между тях чрез двуетажен мост, който е и най-високият в света. Той не е прикован непосредствено към основните структури, а е проектиран  да се плъзга във вътрешността и на открито от кулите, с цел да предотврати строшаване при мощен вятър.

Испания, Билбао – Музей “Гугенхайм ”

Сградата на Музея “Гугенхайм ” в Билбао е едно от най-зашеметяващите модерни архитектурни творби. Архитектът Франк Гери печели проектантски конкурс и основава тази неповторима идея. Въпреки че работата на самия Гери не се свързва най-вече с архитектурното придвижване деконструктивизъм, точно подобен е стилът на Музея “Гуменхайм ” в Билбао.

Директорът на фондация Соломон Р. Гугенхайм – Томас Кренс предизвиква Франк Гери да се развихри и да сътвори нещо, което да е самоуверено и новаторско. Така се е родила тази невероятна творба – комбинация от гладки извити линии и блестящи плочки. Идеята на външните линии на постройката е била те да наподобяват като случайно пръснати. А тази произволност е усъвършенствана дотам, че всяка извивка улавя по неповторим метод слънчевата светлина. Цялостният дизайн е бил толкоз комплициран за осъществяване, че архитектът е употребявал специфичен програмен продукт, основан за аерокосмическата промишленост.

Сградата на музея е приютила над 100 изложения и е посрещнала повече от 10 милиона посетилите.

Дубай, Бурдж Халифа

Тази величествена постройка в центъра на Дубай се трансформира в един от най-емблематичните знаци на този по този начин бързо разрастващ се и динамичен град. Бурдж Халифа, със своите 828,9 метра височина, задминава Тайпе 101 и става най-високата постройка в света.

Преди формалното си разкриване през 2010 година, постройката е известна като Бурдж Будай (Дубайска кула), по-късно е преименувана в чест на  емира на Абу Даби Халифа ибн Заид ал-Нахаян. Той оказва голяма финансова помощ при построяването на плана.

Правителството се заема с плана Бурдж Халива, откакто взема решение да се направи преход от стопанска система основана на нефт, към такава основана на туризъм и предложение на услуги. Целта на небостъргача била да притегли вниманието на света към  Дубай, което неизбежно щяло до донесе и вложения.

Сградата е проектирана от Скидмор, Оуингс и Мерил, с основен проектант Ейдриън Смит, и е основана с присъщи за района ислямски орнаменти.

Тайван, Тайпе – “Тайпе 101 ”

Преди постройката е била известна с името Финансов център на Тайпе. От откриването си през 2004 до 2009 е била най-високата постройка в света, по-късно е детронирана от Бурж Халифа.

“Тайпе 101 ” е изпълнена в постмодернистичен жанр. Дизайнът на постройката включва редица функционалности позволяващи ѝ да устои на променливите климатични условия, бурните ветрове и честите трусове. Според основателите на Тайпе 101 небостъргачът може да издържи на скорост на вятър 60 метра в секунда, както и на най-силното земетресение удряло региона.

Целият екстериор е обгърнат от символизъм. Броят на етажите (101) е знак на новото начало, обновяването на цикъла, новия век – 100+1/1+01 или 1 януари (1-01). Основната кула се състои от осем детайла, които от своя страна имат 8 етажа. Числото 8 се свързва с обилие и разцвет. Силуета на “Тайпе 101 ” припомня на азиатска пагода или филиз бамбук (символ на обучение и растеж).

Азербайджан, Баку – Центърът „ Хейдар Алиев ”

 Модерните архитектурни чудеса по света

Това архитектурно знамение е дело на иранско-британския проектант Заха Хадид. Необичайният дизайн на „ Хейдар Алиев ” го трансформира в един от най-ярките образци за неофуризъм и му печели премията
“Design Museum’s Design of the Year Award ”. А Заха Хадид става първата жена, която е спечелила основна премия в този конкурс. Със своите изчистени линии и плавни повърхности, тази постройка се трансформира в знак на град Баку. Цветът на цялата външна повърхнина и на интериора е бял – знак на светлото бъдеще.

Центърът носи името на Хейдар Алиев – първи секретар на Съветски Азербайджан и президент на Република Азербайджан от 1993-2003 година. В него се обитават аудиториум с 1000 места, краткотрайни изложбени пространства, конферентен център, уъркшопи.

Исландия, Рейкявик – “Харпа ”

 Модерните архитектурни чудеса по света,сграда

“Харпа ” е концертна зала и конферентен център в Рeйкявик. Проектирана е от датската компания Хенин Ларсен Ахитекти, в съдействие с датско-исландския художник Олафур Елиасон.

Наличието на художник в екипа несъмнено си проличава при осъществяването на плана. Цялата “Харпа ” е облицована с геометрични цветни панели в разнообразни цветове . В секи един от тези панели отразява и пречупва светлината по собствен неповторим метод, създавайки резултата на калейдоскопа.

Чехия, Прага – “Танцуващата къща ”

“Танцуващата къща ” е постройка в жанр деконструктивизъм, дело на хърватско-чешкия проектант Владо Милунич и канадско-американския проектант Франк Гери. „ Танцуващата ” ѝ форма е реализирана с помощта на 99 бетонни панела, всеки от които е с друга форма и размер. На самия връх на къщата има огромна усукана структура от метал.. наречена Мария.

Дизайнът на постройката е провокирал известни разногласия първоначално, изключително заради голямата разлика сред нея и останалите старинни здания. Въпреки всичко, планът е бил ревниво пазят от тогавашния президент Мацвал Хавел . Определено е имало за какво, защото през 2000 година „ танцуващата къща ” става толкоз известна, че бива изобразена на златна монета от 2000 чешки крони.

Индия, Ню Делхи – “Храмът на лотоса ”

 архитектура

Лотос темпъл ” или “Храмът на лотоса ” е бахайски дом за поклонение. Построен е през 1986 година от иранския проектант Фариборз Сахба.

Сградата прави усещане със своята форма, наподобяваща цвете. Тя се състои от 27 патела, имитиращи венчелистчетата на лотоса. Храмът има девет страни и девет порти , а повърхността му е направена от бял мрамор, взет от планината Пентеликус в Гърция . “Храмът на лотоса ” с годините се е трансформирал в известна атракция и е притежател на голям брой архитектурни награди.

Неговите порти са виновни за хора с всякаква раса и вяра.

Англия, Лондон – The Shard

 архитектура,сграда

Наричана още “Парчето стъкло ”, The sharp, със своите 309,6 метра, е най-високата постройка в Обединеното кралство и седмата по височина постройка в Европа. 75- етажният небостъргач е планиран от архитекта Ренцо Пиано. Екстериорът му се състои от 11 000 стъклени панела, които обгръщат всичките му страни. Идеята на архитекта била панелите да отразяват слънчевата светлина и постройката да трансформира външния си тип, съгласно времето и сезоните.

Сградата е посрещната с известни рецензии от English Heritage, които настояват, че небостъргачът ще е като „ парче стъкло, забито в сърцето на остарелия Лондон ”. Но Пиано има вяра в своята визия и счита, че The Shard ще бъде позитивно допълнение към силуета на града.

Китай, Шанхай – Шанхайският международен финансов център (ШСФЦ)

 архитектура,сграда

Сградата е проектирана от Кох Педерсен Фокс и е се извисява на внушителните 492 метра височина. Строежът стартира през 1997 година и продължава цяло десетилетие- до 2008 година.

Сградата  е основана, с цел да може да устои на климатичните условия и човешкото въздействие вътре в нея. Най- отличителната част от дизайна на ШСФЦ е трапецовидният отвор на върха. Освен за декоративна цел, отворът понижа и напрежението от налягането, което оказват мощните ветрове. Поради тази причина отворът е построен от градивна стомана и стоманобетон.  Кулата разполага и с три обособени станции за наблюдаване, които оферират на посетителите една впечатляваща панорама на Китай.

 

Ако “Модерните архитектурни чудеса по света ” Ви е харесала, прочетете още:

Шедьовърът на Камбоджа- Ангкор Ват

Берат – белият град с хиляда прозореца 

 

Автор: А. Михайлова

Снимки:pixabay, pexels

Източници: Уикипедия

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР