Модерни чудеса, като футуристичния град Куала Лумпур или офшорните вятърни

...
Модерни чудеса, като футуристичния град Куала Лумпур или офшорните вятърни
Коментари Харесай

Десет впечатляващи открития от Древен Египет, за които трябва да знаете

Модерни чудеса, като футуристичния град Куала Лумпур или офшорните вятърни паркове на Обединеното кралство, са панорама, която би трябвало да се види. Древните цивилизации обаче са оставили след себе си сбирка от артефакти и руини, които към момента изненадват мозъка и въодушевяват любопитните пътешественици, написа Тhe Тravel. По-конкретно, цивилизацията на Древен Египет е една от най-интересните столетия на човечеството, с забавни истории за фараони и обичаи, в които са въплътени античните богове. Благодарение на отдадени археолози, историци и техните работливи екипи доста от чудесата на Древен Египет са разкрити в актуалните епохи. От кораба Хуфу до сребърния фараон, тези открития са едни от най-очарователните в Древен Египет.

Корабът Хуфу

Известен също като " слънчевата лодка на Хуфу ", тази 4600-годишна кедрова лодка е била благосъстоятелност на фараон Хуфу към 2500 година пр.н.е. Случайно открит през 1954 година от египетския инженер Камал Ел-Малах, корабът в началото е бил открит на хиляди елементи. Благодарение на изкусните ръце и упоритата работа на египетския реставратор Ахмед Юсеф Мустафа, античният транспортен съд е възобновен до предходния си тип, което лишило 14 години.
 Корабът Хуфу
Източник:

Корабът Хуфу

Не се знае тъкмо защо е служел корабът - някои настояват, че това е транспортен съд, с който фараонът " минал " отвъдния живот, до момента в който други допускат, че това е същински транспортен съд, който е транспортирал фараона до далечни земи. Каквото и да е неговото предопределение, това е впечатляваща археологическа находка, дълга към 143 фута.

Розетският камък

Розетският камък е епиграфски монумент, открит през 1799 година при разкопките на античната цитадела Ал-Рашид на към 7 километра от дребния град Розета край Нил.

Върху него са изписани три версии на декрет, публикуван в Мемфис през 196 година пр.н.е. по време на ръководството на Птолемеите от името на Птолемей V. Горният и междинният текст са написани на древноегипетски език, употребявайки надлежно писмени знаци и демотическа книжовност, до момента в който долният текст е на старогръцки език. Тъй като указът съдържа минимални разлики сред трите версии, Розетският камък се оказва ключът за разшифроването на египетски писмени знаци.

След откриването на камъка той става фокус на национални съперничества, в това число прехвърлянето му от френски в английски ръце по време на Наполеоновите войни, дълъг спор за относителната стойност на приносите на Томас Йънг и Шамполион при разшифроването, и в днешно време гледище за връщане на камъка в Египет.
 Розетският камък
Източник:

Розетският камък

Мнозина настояват, че Розетският камък е една от най-важните находки в Древен Египет, защото е оказал помощ на откривателите да схванат сложността на античните езици, изключително на йероглифите. Така мнозина може да считат Розетския камък за античен египетски еквивалент на актуален преводач.

Гробницата на Сребърния фараон

Открита през 1939 година от френския археолог Пиер Монте, в гробницата на фараона Псусен I има нещо особено. Сравнително незнайният държател е бил обгърнат в саркофаг, затрупан със сребро от главата до петите. Днес може да не звучи като нещо изключително, само че среброто е било по-рядко от златото по време на Древен Египет.
 Гробницата на Сребърния фараон
Източник:

Гробницата на Сребърния фараон

Въпреки че през днешния ден сребърният фараон получава известно самопризнание, откриването му е подценено поради експлоадирането на Втората международна война и откриването на гробницата на Тутанкамон.

Гробницата на Тутанкамон

За мнозина Тутанкамон е лицето на Древен Египет. Гробницата му се намира в Долината на царете, един от най-значимите (и популярни) археологически обекти в Египет. Скрита надалеч от човешката цивилизация в продължение на хиляди години, гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 година от Хауърд Картър, английски египтолог.
 Гробницата на Тутанкамон
Източник:

Гробницата на Тутанкамон

След откриването на гробницата му младият фараон става надали не най-известният държател на Древен Египет, въпреки че не е оставил забележима диря в своето ръководство. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този миг всички известни царски погребения, а и освен царски, са разграбени от иманяри), по този начин и на така наречен " проклинание на фараона ". Слухът за него се популяризира след гибелта на лорд Карнарвън, финансирал експедицията. Според слуховете " гибелта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона ".

Древните гробници в провинция Дакахлия

През април 2021 година египетски археолози откриха 110 гробници в делтата на Нил. Гробниците, някои от които с човешки остатъци вътре, са открити в археологическия обект Кум ел-Хулган в провинция Дакахлия, на към 150 километра североизточно от Кайро.

Те включват 68 гробници с овална форма, датиращи от преддинастичния интервал, който се дефинира от 6000 до 3150 година прочие н. е.

Открити са и 37 гробници с правоъгълна форма от Вторият временен интервал в историята на Древен Египет (1715-1554 пр.н.е.) и обхващащ времето на XV—XVII династии. Това е времето след Средното царство на Египет и началото на Новото царство. Периодът е най-известен с появяването на хиксосите в Египет, семитски народ управлявал античен Египет.

Свещените животни в Древен Египет

Култът, обвързван с почитането на живи представители на фауната, именуван зоолатрия, е развъртян в Египет дотам, че се е трансформирал в един от главните белези на египетската вяра. Не се знае какъв тъкмо е произходът му. Според някои не може да става въпрос за нищо друго, с изключение на за развиване на първичния тотемизъм.

През 2019 година беше направено необикновено изобретение в Сакара, южно от Кайро, което включваше огромна сбирка от мумифицирани животни, в това число най-големите в света мумифицирани бръмбари скарабей! Сайтът също по този начин включваше мумифицирани остатъци от котки, птици, крокодили, кобри и лъвчета.

Изгубеният " Златен град " край Луксор

През есента на 2020 година египетска археологическа експедиция, ръководена от прочут американски академик и някогашния египетски министър на археологията, Захи Хауас, откри фамозния " Златен град ", загубен в пясъците край Луксор на западния бряг на Нил.

Градът е издигнат по време на ръководството на Аменхотеп III - деветият фараон от известната XVIII династия, управлявал от 1391 до 1353 година прочие н. е.

" Златният град " е бил фамозен по време на ръководството на фараоните Аменхотеп IV (Ехнатон) и Тутанкамон. Той е считан за най-големия административен и стопански център на своето време.

Дейр ел-Медина

Долината на царете не би била това, което е през днешния ден, без работливите служащи. Обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО, Дейр ел-Медина са руините на село, което е приютявало античните египетски служащи преди хиляди години. Разположени в Луксор (бившата антична Тива), руините отразяват живота на работническата класа по време на Древен Египет, живееща в спонтанни домове, направени от кални стени и каменни основи. 

Долината на златните мумии

Долината на златните мумии остава недокосната в продължение на хиляди години... до откриването й през 1996 година Оказва се, че това е голямо гробище, което съдържа над 10 000 мумии, всяка последваща по-добре непокътната от предходната. Открити от египтолога Ахмед Фахри, гробниците са принадлежали на римски фамилии, заселили се в Бахария. Почти не допрени от иманяри, доста от мумиите и техните съкровища остават непокътнати, съдържащи полезности като амулети, златни маски, монети и керамика.

Пирамидите в Гиза

Групата археологически монументи включва трите огромни пирамиди - Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин - както и няколко по-малки пирамиди, ситуирани наоколо до тях. Те са най-старият и единственият непокътнат до през днешния ден монумент от 7-те чудеса на Античния свят.

Пирамидите са част от Некропола в Гиза, сложен археологически обект, включващ още Големия сфинкс, остатъци от антично населено място, обслужвало комплекса, както и голям брой по-малки религиозни и погребални монументи. През 1979 година целият некропол е разгласен от ЮНЕСКО за част от международното завещание.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР