Моделът на министър Ананиев не е нов, това е модел,

...
Моделът на министър Ананиев не е нов, това е модел,
Коментари Харесай

Проф. Гайдарски: Моделът на министър Ананиев няма да подобри здравеопазването

„ Моделът на министър Ананиев не е нов, това е модел, който се опитахме да въведем през 2006 – 2007 година - по същия метод с разтрошаване на монопола на НЗОК, с въвеждане на здравни фондове. Тогава не успяхме по същите аргументи, по които и в този момент този модел няма да успее. Защото България е дребна страна с доста малко пари.

Няма друга страна в Европа, която да има толкоз малко финансови средства, вложени в опазването на здравето “. Това разяснява в предаването „ Неделя 150 “ проф. Радослав Гайдарски, някогашен министър на опазването на здравето, част от управлението на Българска социалистическа партия.

Проф. Гайдарски изрази терзание, че може да настъпи регионализация в опазването на здравето и фондовете по-скоро ще лимитират пациентите в избора им къде да се лекуват, а няма да им дадат свободата, която имат в този момент:

„ Това, което се предлага сега, няма да усъвършенства опазването на здравето като организация и като метод на работа в системата… Най-положителното, което предлага министър Ананиев е, че не вкарва, не споделя – ето в този момент започваме по този метод, а предлага една концепция, която ще се разисква “.

„ Системата може да се усъвършенства единствено с увеличение на парите в Здравната каса - здравната вноска да стане най-малко 10%. Всички би трябвало да бъдат равнопоставени - тези 8% в този момент се вземат единствено от към 1,5 млн. здравноосигурени, за децата не се дава задоволително, всички държавни чиновници би трябвало да бъдат равнопоставени с останалите хора, които работят. Тогава ще има увеличение на парите в НЗОК. Трябва да има и непоколебим надзор на разходване на парите “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР