Mод натиска на министър-председателя Бойко Борисов, страната ни е на

...
Mод натиска на министър-председателя Бойко Борисов, страната ни е на
Коментари Харесай

Цветан Цветанов за проектобюджета: Под натиска на Борисов, страната ни е на път да направи огромна грешка

Mод натиска на министър-председателя Бойко Борисов, страната ни е на път да направи голяма неточност, а Народното събрание е единственият орган, който може да я предотврати. Грешката е бюджетът за идната година. Той е извънредно неблагоразумен и в случай че бъде признат в този си тип, би увредил трайно финансовата непоклатимост на България. Това се споделя в Отворено писмо от Цветан Цветанов-лидер на ” „ Републиканци за България “ до депутатите от ГЕРБ. В него се показва още:
Отворено писмо

От: Цветан Цветанов, ръководител на Политическа партия „ Републиканци за България “

До: Народните представители от ПГ на Политическа партия ГЕРБ

Уважаема госпожо Караянчева,

Уважаема госпожо Дариткова,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Измина доста време, откогато напуснах Народното събрание и парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ. Имах опция да следя развиването на политическите процеси извън, като това ми даде привилегията да виждам нещата от друг ъгъл, да виждам по-ясно грешките и да откривам по-лесно новите благоприятни условия. Животът ми се стече по този начин, че към този момент съм ръководител на друга дясно-центристка групировка. Политическа партия „ Републиканци за България “ беше основана от хора като мен, които са подготвени да вложат цялата си сила за отстояване на евроатлантическите полезности и за отбрана на националните ползи на страната.

Позволявам си да се обърна към вас, тъй като по времето, когато работихме дружно парламентарната група на ГЕРБ беше формирана главно от виновни и рационални хора, от патриоти. Заедно носихме България в сърцето си и дружно се опитвахме да вземем най-хубавите решения за нейното бъдеще. Горд съм, че нито един път не допуснахме Народното събрание да одобри акт, който да накърнява ползите на българските жители.

Днес, обаче, съм заставен да призная, че под натиска на министър-председателя Бойко Борисов, страната ни е на път да направи голяма неточност, а Народното събрание е единственият орган, който може да я предотврати. Грешката е бюджетът за идната година. Той е извънредно неблагоразумен и в случай че бъде признат в този си тип, би увредил трайно финансовата непоклатимост на България. В него се харчи прекомерно доста, а раздаването на толкоз милиарди, които не са обезпечени със съответните доходи, е безконтролно деяние, което обрича страната ни на поредност от години с тежки бюджетни дефицити. На процедура този бюджет слага завършек на водената през последните 20 години в България политика на строга финансова дисциплинираност, която е потвърдила своите резултати.

На предлагания бюджет му липсва визия. За сметка на това безразборното харчене е в остатък. Средствата се отпускат напразно. Те не са ориентирани за провеждането на смислени антикризисни политики, нито за реализиране на по този начин нужните и дълго отлагани структурни промени. Тяхното консумиране няма да докара до укрепването на здравната система, нито ще подкрепи най-засегнатите от COVID-19 групи и прослойки. Парите няма да доближат нито до бизнеса, нито до хората в последна потребност.

Силно притеснително е, че подобен бюджет се предлага от партия, която е част от фамилията на ЕНП. Защото той не е десен – харченето е главната му характерност, освен това харченето е напълно слепешката. Това не е предвидлив бюджет, който да дава отговор на потребностите на страната. Отговорните дясно-центристки обединения в страните от евроатлантическото пространство в никакъв случай не биха си разрешили да предложат за гласоподаване сходна финансова рамка. Подобен бюджет ще реализира сигурно единствено едно - ще минира идващото ръководство. Новият кабинет ще наследи огромни задължения и голям недостиг.

Ще би трябвало да избира сред три неприятни разновидността – в допълнение стягане на коланите по време на рецесия, повишение на налозите или в допълнение задлъжняване. Такъв резултат може и да обслужва политически настоящия министър председател, само че е в прорез с ползите на българските жители.

Като всеки човек с прагматично мислене, постоянно съм считал, че финансите на страната би трябвало да се употребяват рационално и дейно, както и че при никакви условия те не трябва да се трансформират в инструмент за почистване на политически сметки. Дългосрочната финансова политика е надалеч по-важна от краткосрочните междупартийни боричкания. Разбира се, в моменти на рецесия, бюджетните дефицити са възможни. Те обаче би трябвало да са лимитирани, а средствата да се употребяват целево – за реализирането на спешни политики, които ще укрепят и подкрепят развиването на страната. Към днешна дата остава сериозно значимо да осигурим солидна поддръжка най-много за два бранша – опазването на здравето и частния бизнес.

По отношение на опазването на здравето напъните би трябвало да бъдат ориентирани към укрепването на здравната система и изключително на по този начин наречената „ първа линия “ в битката с COVID-19. Животът и здравето на медиците е най-важният ни приоритет, тъй като от това зависи оцеляването на всички. Не би трябвало да пестим средства за животоспасяваща инсталация и защитни средства. Крайно налага се и фрапантното увеличение на заплатите на лекарите и целия останал медицински личен състав. Разрастването на пандемията постанова да бъдат финансирани и от ден на ден действия свързани със отбраната и опазването на живота на всички рискови групи от популацията.

Не по-малко значимо е да бъдат подхванати ефикасни дейности в поддръжка и на най-засегнатите браншове на стопанската система. Много компании няма да могат да оцелеят, а други ще би трябвало да претърпят забележителна промяна. Трябва да предложим елементарно налични разновидности за излаз на всички тях. Първите би трябвало да имат бърза алтернатива за ново начало в различен бизнес сегмент, а вторите би трябвало да получат мощна поддръжка за адаптиране към новата действителност. При сходна пазарна обстановка средствата изхарчени дейно в поддръжка на стопанската система са скъпи, тъй като всеки непокътнат или новоизграден бизнес значи по-малко безработни и по-слаб напън върху обществената система.

Уважаеми народни представители от ГЕРБ, през днешния ден обстановката е доста по-различна спрямо времето, когато бях ръководител на парламентарната група на партията. Верен на своето схващане за политика, не преставам да обикалям страната и да се срещам с хора в неконтролирана и непринудена среда. Разговарям с някогашни и сегашни членове и симпатизанти на ГЕРБ. Разочарованието измежду тях е очевидно. Едни се усещат изоставени, други предадени, а някои – напряко продадени. Те са единомислещи, че партията е поела по неверен път. На идващите избори ГЕРБ няма да резервира политическия запас, с който разполага сега. Голяма част от вас няма да бъдат определени в идващия парламент. Животът на всеки, несъмнено, е по-дълъг и доста по-голям от парламентарния мандат. Важно е по какъв начин ще живеете по-късно и с какво ще бъдете запомнени, какво завещание ще оставите.

Сега пред вас се отваря опция. Изправени сте пред значим избор. Чий интерес ще отбраните – този на вашите гласоподаватели или този на вашия водач?

Можете да подкрепите бюджета на Борисов и с гласа си да вкарате страната в тежка дългова серпантина, в поредност от нови, още по-големи бюджетни дефицити. Така ще спазите партийната дисциплинираност и ще угодите на следващото решение на вашия водач, само че ще предадете вашите гласоподаватели.

Можете обаче да бъдете виновни към своите гласоподаватели и да отхвърлите плана, който поставя завършек на финансовата непоклатимост на България. Независимо, че ще ядосате вашия водач.

Ако в този миг бях до вас, щях да направя второто. Защото към този момент съм научил, че животът е по-дълъг от мандата. Срещам се с доста хора и не се срамя да ги виждам в очите. Пожелавам ви след гласуването на бюджета и вие да можете да извършите същото.

Желая кураж и се надявам държавникът във всеки от вас да надделее!

Искрено ваш:

Цветан Цветанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР