Мобилният телефон отдавна вече не е средство само за говорене,

...
Мобилният телефон отдавна вече не е средство само за говорене,
Коментари Харесай

Телефонът става личен виртуален асистент

Мобилният телефон от дълго време към този момент не е средство единствено за говорене, а се трансформира от ден на ден в персонален виртуален помощник, който с приложенията си оказва помощ освен за свързаността на потребителя си, само че и в организирането на всекидневието, на здравословен живот и други Все по-често българските консуматори употребяват интернет и онлайн извършване на покупки в крачка, съвсем никой към този момент не праща есемеси и емемеси и не оставя гласови известия, само че към момента са малко хората, които гледат телевизия на телефона си. Такива са трендовете измежду българските консуматори, проучвани от " Галъп Интернешънъл " по поръчка на " Виваком " в предължение на една година от юли 2016 година до юли 2017 година

С напредването на въвеждането на новото потомство мрежи за транспорт на данни 5G и повишение на мобилната съгласуваност сред хора и предмети, качествено ще се промени методът, по който се комуникира с най-различни безжични устройства – вкъщи, на работното място, в колата и в градовете, където живеем. Това на собствен ред изисква все по-високо качество на мобилната интернет връзка, както и на широколентовия достъп до дома, регистрира телекомът.

Той напомня, че месец преди Световния мобилен конгрес в Барселона, трендовете в мобилните връзки бяха показани в Лас Вегас на международното ревю на Асоциацията на потребителските технологии. Сред тях се отличават: домашни роботи, които да забавляват и действително си играят с потребителите; виртуални асистенти като тези на Google и Алекса, които поемат от ден на ден от функционалностите на персонални асистенти; приложения за здраве, които надскачат фитнес приложенията с учудващи качества като това на Тестдроп, което тества качеството на питейната вода въз основата на електрическото поле към нея.

При телефоните трендовете са огромен изчерпателен екран, извънредно ярки цветове и една от най-горещите трендове на предходната година, която ще се доразвива и през 2018 година - фокус върху сигурността с вградени в екрана разнообразни видове скенери за различаване на притежателя на телефона.

Българите следват трендовете постепенно, само че поредно

Потребителите на мобилни услуги у нас все по-рядко употребяват телефоните си единствено за позвънявания, сочи изследването на " Галъп ". Доказателство за това е плавното нарастване на каузи на мобилния интернет, както в проектите за гласови услуги, по този начин и в независимите пакети за тази услуга. В рамките на една година потребителите, употребяващи телефона единствено за диалози, са намалели от близо 60% до 51%. Ако към момента всеки втори в България употребява единствено гласови услуги от телефона, към този момент близо 10 % от потребителите употребяват карти с включена услуга единствено мобилен интернет и боравят само с интернет връзката на мобилното си устройство - за една година ползвателите на сим карти единствено с интернет достъп са се нараснали с два 2 %. Тенденцията за прилагане на мобилен интернет е плавна и постоянна и се чака да бъде затвърдена през актуалната 2018 година, считат от " Виваком ".

Изследването регистрира, че есемесите окончателно губят позиция и са сменени от мобилните приложения като viber, what’s up и skype. Едва 3% към момента пращат есемеси всеки ден, до момента в който близо една трета от потребителите - 28%у влизат всекидневно в мобилни приложения за връзка като Viber, WatsApp или Фейсбук messenger.



Гласовата поща и емемесите също са отпаднали като табиет и към този момент се доближават до нулата на ползване - едвам 2% употребяват гласова поща всекидневно и едвам 1% % от хората прибягват всеки ден до имиджови известия.

Навиците на българите се трансформират и по повод използването на интернет през телефона – въпреки и с дребна разлика, пристрастените към обществените мрежи, които най-малко един път на ден посещават през мобилния си телефон Фейсбук, Twitter или LinkedIn, към този момент са повече от хората, ежедневно прибягващи до интернет търсачките - 36% против 33%.

Въпреки огромните благоприятни условия на 4G технологията, обаче, гледането на видео и телевизия през мобилна мрежа към момента не табиет у нас. Засега единствено 2 % от българите се възползват от удобството да гледат телевизия на телефона си всеки ден. Прогнозите обаче са за повишаване на тези проценти в идващите 2 години, както и за разширение на търсенето на висококачествена интернет връзка до дома, поради трайната наклонност към нарастване на потреблението на интерактивна телевизия у дома.

Facebook и Вайбър най-използвани у нас

Най-използваното мобилно приложение от потребителите на мобилен интернет у нас е Фейсбук, следвано от Viber. През миналата година, обаче, обществената мрежа отстъпва позиции на личното си приложение Фейсбук Messenger, което от края на 2016 доникъде на 2017 усилва каузи си от 15 на 25%, а Фейсбук губи българската мобилна публика с 13% за по-малко от година.

Нараства и извършването на покупки от мобилния телефон. Близо една четвърт от българските консуматори на мобилен интернет към този момент купуват онлайн през телефона си. Само преди повече от година – в края на 2016 година, те са били единствено 15 %.

Така, въпреки и постепенно, и българите се приготвят за 2020 година, която ще е емблематична за постигането на един интелигентен свят, в който всяко устройство, всяко транспортно средство и всеки човек ще са свързани един с различен, показват от телекома.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР