Мнозинството в правната парламентарна комисия подкрепи предложението на Демократична България

...
Мнозинството в правната парламентарна комисия подкрепи предложението на Демократична България
Коментари Харесай

Закриват спецсъдилища и спрецпрокуратури - решението е взето на първо четене от правната комисия

Мнозинството в правната парламентарна комисия поддържа предлагането на " Демократична България " да бъдат закрити профилираните съдилища и прокуратури. На първо четене " За " измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс гласоподаваха 10 депутати, двама бяха " срещу ", а петима се въздържаха. От прокуратурата и Камарата на следователите реагираха остро на предлаганите промени в Закона за правосъдната власт, Наказателно-процесуален кодекс и в конституцията.

Законопроектът препоръчан от Демократична България цели две съществени промени - въвеждане на двойно болшинство за гласуванията във Висш съдебен съвет и закриване на профилираните съдилища и прокуратури.

" Много са случаите, в които виждаме сходна форма на политизирано правораздаване. Те се употребяват като бухалка от властта за елиминиране на политически и бизнес съперници ", съобщи Атанас Славов от " Демократична България ".

Предложението провокира остра дискусия. От " Изправи се! Мутри вън! " разкритикуваха остро работата на профилираното правораздаване.

" Инквизиция и тормоз по отношение на всички. Нула прогрес. Огромните рецензии на венецианската комисия и на всички органи се дължат точно на работата на профилираните съдилища. Ефективността им е нула. Колкото по-бързо ги закрием, толкоз по-добре ", разяснява Николай Хаджигенов от " Изправи се! Мутри вън! ".

От Българска социалистическа партия също поддържаха кардинално предлагането, само че споделиха,че би трябвало да се работи умерено и професионално.

" Този съд, който беше показан като съда, който би трябвало да съди властта се трансформира в съд на самата власт. Нямат доверие, тъй като нямат резултати. Едно изречение може да цитирате единствено оттова - няма още наказани лица. Закриването на тези съдилища е наложителна мярка. Тя би трябвало да се направи умерено и би трябвало да се направи професионално. Затова се обръщам към вносителите на законопроекта, имате нашата кардинална политическа поддръжка на първо четене ", съобщи Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

От Движение за права и свободи акцентираха, че в никакъв случай в историята на тази комисия не се е случвало да не бъде поискано публично мнение от заинтригуваните страни по дадени промени.



" Освен политическа воля и експертиза дали има задоволително дълъг живот този парламент, г.н Зарков? Този спор сътрудници не би трябвало да е на парче ", счита Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

Според ГЕРБ измененията са импортирани небрежно и целят безпорядък в правосъдната система.

" Това са лобистки ползи, предпазени посредством тези законопроекти, на обвинени и се цели прекъсване на каузи в Специализирания съд. Искаме сериозен спор по тематиката, желаеме да чуем мнението на специалистите във връзка с развиването или промяната, въпреки че към този момент е факсимиле в правосъдната система ", съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

Вътрешният министър в оставка съобщи, че активността на профилираните институции е оценена високо.

" Моя работа като вътрешен министър е да показвам обстоятелства. А това е реалност. Доверието от страна на партньорските служби в структурите, които противодействат на проведената престъпност в България се покачва с всеки минал ден ", разяснява Христо Терзийски, министър на вътрешните работи в оставка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР