Мнозинството в парламента изключи точки на опозицията от дневния ред

...
Мнозинството в парламента изключи точки на опозицията от дневния ред
Коментари Харесай

Компенсациите за сметките за ток и зеленият сертификат отпаднаха от дневния ред на НС

Мнозинството в Народното събрание изключи точки на опозицията от дневния ред на пленарното съвещание. Отпадна разискването на проекторешението на ГЕРБ-СДС за въвеждане на обезщетителен механизъм за общини, църкви, обществени домове и лечебни заведения поради високите цени на тока.Беше изключен и планът на „ Възраждане “ за отпадането на зеления документ като вход за постройките на Народното събрание.

В знак на митинг депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

Депутатите трябваше да прегледат проекторешението на ГЕРБ за обезщетения на сметките за ток на общини, лечебни заведения, културни институти, учебни заведения, детски градини и ясли и старешки домове. Бившите ръководещи упорстват 100 % от сметките на посочените небитови крайни клиенти да бъдат поети от страната, защото са от социална изгода и са на бюджетна прехрана.

Необходимите средства са в пъти по малко от обезщетенията за ЕРП-тата, пресметна депутатът от ГЕРБ и някогашен министър  на енергетиката Делян Добрев.

„ Предлагаме по образеца на Министерски съвет и на ръководещото болшинство, както се покриват 100 % от нарастването на цената на ЕРП-тата, по същия модел да платят 100 % от нарастването на общини, лечебни заведения, културни институции, детски градини, учебни заведения и ясли и останалите общински предприятия, тъй като те правят услуга от публичен интерес “.

От ГЕРБ оферират обезщетителният механизъм да е за период от 6 месеца и да влезе в действие от 1 януари.
„Възраждане“ провежда митинг
Според гласуваната седмична стратегия депутатите трябваше да прегледат и проекторешение на „ Възраждане “, което планува зеленият документ за достъп до постройките на националното заседание да бъде анулиран.

„Ако Кирил Петков се обади, желаеме едно само нещо да чуем по кое време пада документът – на следващия ден, в други ден или най-късно до 20 февруари. Нашето самообладание се изчерпа и взехме решение да организираме протест“, сподели водачът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов.

Костадинов уточни, че на 12 януари „ Възраждане ” провежда митинг, който имаше за цел да докара до унищожаване на зеления документ. След митинга разговаряха с премиера и се договориха за основаването на една работна група

„ След това стартира едно постепенно и трудно разговаряне още веднъж по тематиката ще има ли второ съвещание на работната група. Имах и диалог с министър-председателя, както и няколко диалога с неговата здравна съветничка – проф. Радка Аргирова, в които стигнахме до извода, че работната група би трябвало да продължи да работи ”, уточни Костадинов. По думите му последният път когато разговарял с проф. Аргирова било в понеделник, откакто преди този момент „ най-малко към 4-5 пъти съм я търсил единствено и само аз ”. „ Всеки път получавах увещание, че има съвещание, в случай че не най-късно тази седмица, другата седмица. Последният период, който чух беше за тази сряда, през днешния ден сме петък ”, съобщи Костадинов.

„ Ние сме извънредно диалогични, толерантни и търпеливи, само че не сме и глупави. Повече от явно е, че с това бавене се пробват да протакат нещата във времето напред, ние обаче повече няма да поносим ”, съобщи Костадинов.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР