Мнозинството в НС още умува и е на път да

...
Мнозинството в НС още умува и е на път да
Коментари Харесай

Властта се отметна за имотите в Airbnb

Мнозинството в Народно събрание още умува и е на път да се отметне от смяна в Закона за туризма, с която се предлага категоризация на парцелите, отдавани за малко чартърен за туристическа активност посредством специфични онлайн платформи. Това стана ясно от думите на вносителите Валери Симеонов от НФСБ и Менда Стоянова от ГЕРБ. Те дадоха на заден ход от концепциите си за категоризация на тези обекти и оповестиха, че ще упорстват да се мине към регистрационен режим. Преди дни двамата внесоха промени в Закона за туризма, съгласно които ще се категоризират като туристически обекти парцелите за краткосрочно настаняване, предлагани онлайн, посредством платформи като Airbnb, Booking и други

" Не става въпрос за цензура. Става въпрос за обгръщане на една категория обекти, които са туристически обекти напълно в черния и сивия бизнес и не заплащат нито стотинка на страната ", изясни Симеонов. Според него изсветляването и ограничението можело да стане също посредством подписване на контракти уеб страниците да дават информация и заплащания към общините и Национална агенция за приходите, както да вземем за пример е проведено в Естония и Франция, а също и в Испания в някои общини.

Менда Стоянова беше безапелационна, че поправката няма да засегне потребителите на онлайн платформите за настаняване. На въпрос дали импортираните промени не са лобистки, тя отговори, че " както нормално, импортирам единствено лобистки текстове за бюджета ". Стоянова удостовери, че е направена стъпка обратно и евентуално няма да се желае категоризация, а единствено регистрация за отдаващите онлайн парцели.

Когато нещо се мисли в последния миг и се внася в Народно събрание " на пожар ", то постоянно се оказва неверно, разяснява зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Христо Проданов. по думите му предлагането на Симеонов и Стоянова за електронните платформи за настаняване няма да докара до действителни резултати. Според него най-лесният метод, по който може да се реализира резултат, е патентен налог на брой кревати в жилищата за посетители, като те се записват на юридически или физически лица и на прецизен адрес. Проданов посочи, че в случай че притежателите на парцели за посетители платят този данък и се записват във въведената единна система за туристическа информация, една огромна част от този бизнес ще излезе на ярко.

След изразените отзиви срещу от стопански специалисти и представители на туристически бизнес стана ясно, че двамата вносители на измененията са отдръпнали първото си предложение и са внесли ново. Новото предложение планува обвързване за регистриране на парцелите в регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма, като главната цел е всички да заплащат налози.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР