Мнозинството в Европейския парламент призова днес Румъния да спази препоръките

...
Мнозинството в Европейския парламент призова днес Румъния да спази препоръките
Коментари Харесай

Мнозинството в ЕП: Румъния да търси съгласие за промени на наказателното право

Мнозинството в Европейския парламент прикани през днешния ден Румъния да съблюдава рекомендациите на Венецианската комисия и да търси необятно публично единодушие при смяната на наказателното право, обвързвано с преследването на корупцията и проведената престъпност, заяви Българска телеграфна агенция.

В словото си пред евродепутатите румънският президент Клаус Йоханис въобще не засегна въпроса със противоречивите законови промени в неговата страна, довели до бурни митинги през август. Той настоя вместо това Европейски Съюз да остане обединен и да резервира политиката си за доближаване, по която отпуска милиарди евро за строителство.

Единството би трябвало да остане в основата на Европейски Съюз, прекосяването на разнообразни скорости на развиване не е решение за постигането на единение, сподели Йоханис. Надявам се бъдещето да покаже, че с изключение на два бели дроба, Европа има едно сърце, добави той във връзка думите на ръководителя на Европейската комисия, че Европейски Съюз би трябвало да диша с двата си бели дроба - източния и западния. Гражданите желаят повече доближаване - то е належащо и за " старите " страни в Европейски Съюз, то е израз на единение, разяснява президентът.

Възможно най-бързото присъединение на Румъния към еврозоната е съществена национална цел. За Румъния присъединението към Шенген е значима цел, сподели Йоханис.

Румънците желаят да продължат по европейския път, като преодоляват всички трудности, желаят да бъдат в европейското семейство, към което принадлежат. Призовавам да запазим, пазиме и укрепваме единството си, добави румънският президент.

Председателят на Европейска комисия на собствен ред означи, че от 2014 година упорства Румъния да бъде позволена в Шенген. Наистина би трябвало да поставим старания това да се случи. Бих желал преди началото на румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз да се реализира национално единодушие по битката с корупцията. В противоположен случай Европейска комисия ще бъде затруднена да предложи приемането на Румъния в Шенген, сподели Юнкер.

В последвалите изявления на парламентарните групи Европейската национална партия (ЕНП) предложи преди изборите за евродепутати през май следващата година Румъния да бъде призната в Шенген с въздушните граници (летищата). Румъния е в Европейски Съюз, само че още има неизпълнени условия. Приветстваме желанието за присъединение към еврозоната, поддържаме разширението на Шенген. Има потребност от битка с корупцията, румънското държавно управление би трябвало да смени посоката, откакто към този момент пресече някои граници на европейските полезности, добави групата на ЕНП.

Социалистите и демократите означиха, че единството на Европейски Съюз се основава на върховенството на закона. Румъния не слага под въпрос европейските полезности, измина дълъг път на бързо развиване, бори се с корупцията, само че това би трябвало да стане приоритет, тъй като води към триумфа. Корупцията би трябвало да бъде победена, остава още доста работа. Не желаем да се намесваме във вътрешните работи, само че румънското общество не би трябвало да бъде разделяно в допълнение, би трябвало да бъде решен казусът с наследството на Секуритате, то няма място в модерна народна власт, прибавиха социалистите.

Европейските консерватори и реформатори приканиха Европа да накаже всяко отклоняване от демократичните правила. Те настояха за приложение на рекомендациите на Венецианската комисия.

Групата на АЛДЕ изрази угриженост от събитията в Румъния и подхванатите съмнителни промени, които подкопават правосъдната система, отслабват наказателното право и битката с корупцията. Не следвайте този път, нито образеца на Унгария и Полша, приканиха либералите.

Групата на Зелените разяснява, че румънците са изразили отвращение да живеят в властническа страна и са се възпротивили против узаконяването на корупцията, отслабването на правосъдната система, обогатяването на политиците с публични средства. Зелените нарекоха подготвяните законови промени " плесница в лицето на румънците " и желаеха Румъния да бъде за образец с поемането на преходното председателство на Съвета.

Групата " Европейска обединена левица " дефинира последните решения на държавното управление в Букурещ като изненадващи и оттегляне от постигнатото до момента.

Групата " Европа на свободата и директната народна власт " регистрира, че корупцията се среща на всички места в Европа и може да бъде отстранена с нужното законодателство.

Групата " Европа на народите и свободата " прикани Унгария, Полша, " а на следващия ден и Румъния ", да не бъдат поучавани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР