Мнозинството от родителите в София са съгласни децата им да

...
Мнозинството от родителите в София са съгласни децата им да
Коментари Харесай

В София повечето родители избраха тестовете

Мнозинството от родителите в София са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти седмично, с цел да се върнат в присъствено образование. Това сочат първичните сондажи из училища в столицата. Обобщена картина за страната просветното министерство ще има на следващия ден, когато районните ръководства на образованието ще рапортуват на МОН получените от учебните заведения данни.

Родителите на учениците от 1 до 4 клас, които се образоват отдалечено, имаха период до 12 ч. през днешния ден да заявяват документално дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти седмично, с цел да могат да учат присъствено. В редица учебни заведения в столицата процентът надалеч надвишава 50 на 100 съгласни родители от паралелка, колкото е прагът за връщане на съответния клас в присъствено образование.

В 119-то учебно заведение " Акад. М. Арнаудов " например 91.4% от родителите са поискали децата им да се образоват присъствено, но 14.1% няма да разрешат да се тестват в учебно заведение. " На 10 ноември ще се тестват и учат присъствено 424 възпитаници в начален стадий, а 67 ще продължат в образование от разстояние в електронна среда ", написа шефът му Диян Стаматов във фейсбук. Това значи по към 3-4 деца от паралелка, които ще останат да учат отдалечено.

В 51 учебно заведение " Е. Багряна " единодушие за тестване са дали 86% от родителите на децата от 1 до 4 клас, заяви шефът му Асен Александров.

В 18 СУ " Уилям Гладстоун " 75% от родителите са заявили, че са съгласни децата им да бъдат тествани. В сряда в клас се чака да влязат към 650 деца, а 120 да продължат да учат от къщи.

Около 90% от родителите са дали единодушие за тестване на децата им и в 23-то СУ " Жолио Кюри ".

В 8-о СУ " Васил Левски " присъственото образование ще стартира от идващия вторник, с цел да има повече време за подготовка за тестването и за идните в неделя избори.

 

В ОЧАКВАНЕ

Директори, учители и родители през целия ден през днешния ден чакат взаимната заповед на МОН и Министерство на здравеопазването, която да уточни детайлите по тестването в учебните заведения. Междувременно, 545 учебни шефове от страната поискаха промени в заповедта на Министерство на здравеопазването за правене на проби в учебно заведение. Според тях тестването би трябвало да се прави от родителите, а не на работещите в системата на междинното обучение да бъде вменявана значима задача, каквато е тестването. Пътуващите възпитаници, които вършат тестванията си в учебно заведение, са евентуални заразители, тъй като пътуват повече от 15 минути в рейс, акцентират шефовете. Те показват още, че множеството учители отхвърлят да правят тестването, без значение от препоръчаното възнаграждение, и са мощно обезпокоени за личното си здраве и живот. Освен това шефовете не могат да задължат никого от личния състав да извършва отговорности, отвън неговите функционални такива. Множество родители не желаят да тестват децата си сами и в това време не желаят учителите и доброволци да тестват децата им, допълват шефовете, които акцентират и неналичието на медицински експерти за тестването в образователните заведения.

" За да се случи по този метод връщането на учениците, има още няколко условия. Нас нищо не ни тормози, само че искахме да сигнализираме обществото, че родители, учители и всички, които ще вземат участие в този развой на тестване, непринудено стават медицински лица. Това няма по какъв начин да се случи със заповед, а става на непринуден принцип ", сподели пред Нова тв ръководителят на профсъюз " Образование "  д-р Юлиян Петров. Той уточни, че учителите, които се включват в процеса, ще получават по 50 лева Петров предлага да има избор - където има образувани групи, да се тества в учебното заведение, само че в случай че има опция, тестовете да се вършат у дома. " Това ще спести на детето обстановката да излезе позитивно пред съучениците си ", предизвести той.

" Всички знаем, че за да излезем от тази обстановка, би трябвало да има ограничения. Тези родители нямат научни причини за какво не са съгласни. Това е безумство ", счита юристът по здравно право Мария Петрова пред. " Имаше хора, които приказваха в общественото пространство, че няма зараза и това е просто грип. Те съумяха да втълпят на огромна част от нашето население, че това в действителност е по този начин. Щадящите проби са ориентировъчни. Те не могат да се съпоставят с PCR или бързите антигенни проби. Знам, че ни е мъчно на всички, само че обстановката е изключителна ", съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов.

 

Още за тестването:

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР