Мнозинството от българите одобряват новите пътища у нас. Според 69%

...
Мнозинството от българите одобряват новите пътища у нас. Според 69%
Коментари Харесай

Проучване: Повечето хора одобряват новите пътища

Мнозинството от българите утвърждават новите пътища у нас. Според 69% пътуването у нас се е улеснило сензитивно от строителството на нова инфраструктура. Това демонстрира изследване на „ Галъп интернешънъл “. 28% са на противоположното мнение, а останалите се двоумят.

Повечето водачи у нас са осведомени с въвеждането на електронни винетки за леките коли и тол система за камионите, демонстрира изследването. Българите като цяло по-скоро възприемат умерено правилото на нововъведението, а точно: цените за леките коли да останат същите, а за тежкотоварните да се покачат. Това е обвързвано и с упованието да се обръща повече внимание на положението на пътната мрежа, което бе уловено в други скорошни проучвания.

66% считат за заслужено тежкотоварните транспортни средства да заплащат не за време, както до момента, а за изминат път, макар че това ще направи таксите за тях по-високи. 24% са на противоположното мнение, а останалите се двоумят. Данните кореспондират и с сходно проучване преди година.

При експлицитен въпрос повече от половината от интервюираните (52%) възприемат опцията „ По-добре е да се покачат таксите за тежките коли, тъй като те нанасят повече вреди на пътищата “. 43% възприемат различната позиция: „ По-добре е да не се покачват таксите за тежките коли, тъй като това може да докара до повишение на други цени “. Останалите не могат да изберат сред двете варианти. Този съставен елемент съставлява и част от сърцевината на новата система за таксуване и данните свидетелстват за относително необятна социална схватливост.

Повечето наши сънародници са наясно и с това от по кое време влизат в действие новите правила. Делът на непринудено назоваващите „ януари 2019 година “ е 40%, а 21% показват годината без точния месец. Това значи, че съвсем две трети от водачите у нас свързват идващата 2019 година с въвеждането на новата система на таксуване, която директно ги визира.

Не по този начин стоят нещата що се отнася до тол системата за тежкотоварните коли. 5% от водачите непринудено посочват с акуратност от по кое време влизат новите правила (от август 2019 г.), а 9% дават отговор „ от 2019 година “, т.е. 14% от интервюираните водачи демонстрират осведоменост по тематиката. Това се дължи на обстоятелството, че този съставен елемент не визира директно необятната общност.

Обществото или има потребност от спомагателна информация за плануванаъа уикенд винетка, или просто интензивно пътуващите не престават да считат, че най-изгодна е годишната винетка. 33% от запитаните дават отговор, че концепцията наподобява е по-удобна от винетките за по-дълги интервали, само че 58% считат, че този вид винетка няма да е по-удобна. Останалите се двоумят.

Според резултатите от изследването, пълнолетните българи – закономерно, са най-чувствителни към въпросите, свързани с увеличение на персоналните разноски. Затова да вземем за пример, при инспекцията дали дадени ограничения и хрумвания се възприемат като обективни, най-широка поддръжка има изказванието, че „ Цените на новите електронни винетки за леките коли ще останат същите, както до момента “ (86%).

Данните са от експресен сондаж, извършен от „ Галъп интернешънъл “ измежду 809 души в цялата страна посредством телефонно изявление по специфична панелна методика, осигуряваща оптималната представителност на данните. Изследването в предоставено от Агенция „ Пътна инфраструктура “. Сондажът е извършен сред 9 и 12 ноември. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР