Мнозина в Уестминстър подозират, че санкциите, които британското правителство наложи

...
Мнозина в Уестминстър подозират, че санкциите, които британското правителство наложи
Коментари Харесай

Великобритания: С кадифени ръкавици срещу руските олигарси?

Мнозина в Уестминстър подозират, че глобите, които английското държавно управление наложи на редица съветски олигарси, не се ползват прецизно и не действат. Това мнение споделя и Дънкан Смит - народен представител от Консервативната партия, който в Народното събрание пожела да разбере за какво Владимир Лисин не е в листата със глобените лица. Магнатът от стоманодобивната промишленост на Русия е притежател на голям парцел в Шотландия - замъка Аберъхил.

Абсурдни ограничения?

За Лисин се твърди, че е непосредствен с съветския президент Владимир Путин, напомня АРД. Въпросът на Дънкан Смит остана без съответен отговор от страна на държавното управление. Външното министерство на Англия непрестанно обновява глобите, настояват от Уестминстър. Конкретни случаи обаче не се дискутират с медиите.

Депутатът Смит от месеци подлага на критика държавното управление. По думите му глобите, наложени от Обединеното кралство на Русия, са “абсурдни ”. Мерките, които държавното управление на Съединени американски щати е взело, са много по-обхватни, отбелязва немската обществено-правна медия.

Съдебни разправии

Британското държавно управление твърди, че повече от 1600 души са обект на наказания. Има обаче и обилни пропуски. В 82 случая управляващите в Лондон са разрешили на олигарси да употребяват парите си за поддръжката на парцели или за облекчаване на “основни потребности ”. 

По информация на медиите Михаил Фридман, да вземем за пример, има право да тегли от сметките си по към 8000 евро месечно. През първата година от войната в Украйна на Фридман му е било разрешено да заплаща на персоналния си готвач, на майстори за ремонт на парцелите си и на водач, написа АРД.

Сега обаче съветският милиардер понесе тежък удар. Върховният съд в Лондон не позволи на Фридман да харчи по 35 000 евро месечно за имението си “Атлоун хаус ”, наоколо до Лондон. Преди да бъде оповестено правосъдното решение, олигархът напусна Лондон и отлетя за Русия. Явно правосъдният напън се е оказал прекомерно огромен за Фридман, разяснява АРД. Засега не е ясно какво ще се случи с парцела му.

В доста случаи обаче е мъчно въобще да се оказва сходен напън. Олигарсите, които имат близки връзки с Путин, към този момент са трансферирали парите си на някогашни съпруги, на децата си или на офшорните си компании. Въпросните компании по принцип са длъжни да афишират чия е собствеността, която ръководят, само че изследване на Лондонския стопански университет разкри, че за 70% от записаните активи това остава неизяснено, прецизира АРД.

Дълго време богаташите бяха добре пристигнали

Маргарет Ходж, народен представител от Лейбъристката партия, която от години работи по въпросите, свързани с прането на пари и съветските олигарси, вижда няколко аргументи, заради които голям брой богати руснаци, свързани с съветския политически хайлайф, към момента могат да живеят пищно в Обединеното кралство.

" Това е комбинация от непросветеност, липса на запаси и отвращение да се работи против тези извънредно богати хора ", подлага на критика депутатката. Ходж загатва за дарения, които Консервативната партия е получила от Русия.Съществува и една специфична политическа процедура - в продължение на години Обединеното кралство привличаше вложители от чужбина със специфични условия, написа АРД. 

Инвеститорите получаваха по този начин наречените " златни визи ", в случай че внесат огромни парични суми в страната. А доста политици към момента считат, че държавното управление може да навреди на Обединеното кралство и Лондон като финансов център, в случай че в този момент наложи наказания на вложителите, които до неотдавна бяха добре пристигнали. 

***

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Наричат го " Лондонград ". Заради съветските богаташи.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР