Мнозина се питат какво ще стане с цените на недвижимите

...
Мнозина се питат какво ще стане с цените на недвижимите
Коментари Харесай

Защо няма основание жилищата да поевтинеят

Мнозина се питат какво ще стане с цените на недвижимите парцели и по-конкретно по какъв начин пандемията ще се отрази върху пазара на жилища. Някои предвиждат, че картината от 2008 година ще се повтори, а други са безапелационни, че сегашната рецесия е надалеч по-различна от тази преди 12 години и надлежно резултатът върху пазара ще е доста по-мек. „ За да разберем коя от двете групи е права, най-лесният метод е да сравним двата интервала преди рецесиите. В първия случай имахме няколко поредни години на двуцифрен % на повишаване на жилищата. Сега „ влизаме” в рецесия при съществуването на един уравновесен пазар. Нямаше надуване на балони. Нямаше и прекалено високи цени на имотите”, разясняват анализатори. Именно заради тази причина не може да се чака доста разтърсване в ценово отношение при недвижимите парцели и по-конкретно при жилищата. Доказателство за това е и фактът, че участниците на пазара заеха изчаквателна позиция. За последния месец и малко повече, откогато е въведено изключително състояние, цените на жилищата в София съвсем не бележат смяна. Те се движат в рамките от -3% до +2%, сочат данни на най-големия уебсайт за недвижими парцели imot.bg . Според експерти, там където има намаляване, то е предизвикано от изтеглянето на предложения на някои строителни бизнесмени, които са решили също да изчакат края на изключителното състояние и най-малко два месеца по-късно, с цел да преценяват на какви цени да оферират парцелите си.

Друга причина цените на жилищата да не отчетат забележителен спад е това, че все още тяхната себестойност е много висока. „ Цената се образува от търсенето, само че се образува и на база направени разноски. В този подтекст, колкото и едва да е търсенето, цената не може да е безпределно ниска, защото себестойността е висока”, изясняват експерти.

Изненадата при жилищния сегмент би пристигнала от пазара на наеми. От една страна имаме избран брой хора, които живеят в София и по-големите градове чартърен. На част от тях приходите са понижени, а други към този момент са съкратени. От последната група огромна част побързаха да освободят жилищата, с цел да „ лимитират финансовите щети” и към този момент даже се върнаха по родните си места. Други съумяха да предоговорят или разсрочат наема си за времето на изключително състояние. Трети към този момент преглеждат разгласи и търсят по-малки или по-отдалечени от центъра или отзивчиви региони жилища, които надлежно са и по-евтини.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР