Мнозина от нас са се убедили, че когато забързаното ежедневие

...
Мнозина от нас са се убедили, че когато забързаното ежедневие
Коментари Харесай

Фризьори в Нидерландия помагат срещу домашното насилие

Мнозина от нас са се убедили, че когато забързаното всекидневие се стоварва с всички сили върху ни, имаме потребност от рамо, на което да „ изплачем “ това, което ни тревожи. От опората на човек, който да ни обещае, че в най-близко бъдеще всичко ще бъде наред.  

В такива случаи се обръщаме към приятелките си или околните, които играят ролята на наш персонален консултант и терапевт. Можe бе не си даваме сметка обаче, че разполагаме с още един съдружник, с който се виждаме относително постоянно и с който несъмнено споделяме – фризьорът, за какво доста от нас се оставят в професионалните ръце на един и същи човек с години...

„ Терапевт, който подстригвам, ми изясни, че ние имаме преимущество, тъй като допираме хората, ние сме безусловно си ставаме близки. Фактът, че стоим зад тях и реализираме контакт през огледалото също оказва помощ ", споделя Ирма Гераетс, която има салон в Ройсел, Северен Брабант, Нидерландия. Тя взима присъединяване в план, в който фризьори се образоват да разпознават признаци на домашно принуждение, пишат от  Worldcrunch.

Статистиката сочи, че в Нидерландия един от 20 възрастни е жертва на някаква форма на домашно принуждение, както и всяко второ дете в клас. Какво е общото сред тях? Те се отпускат, когато са на стола във фризьорския салона, усещат се в сигурност и могат да споделят за всичко, което ги тревожи. Имат близък контакт с фризьорите заради неизбежното скъсяването на дистанцията. Така в Нидерландия се заражда истинската самодейност за помощ против насилието във фризьорския салон.  Организация за помощ против насилието над деца и " Силен дом " поставят основите й.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Hairdressers with Hearts (@hairdressers_with_hearts)

Фризьорите се образоват да разпознават сигнали за домашно принуждение и да подготвят клиентите си към диалози. Според изнесени данни, в Нидерландия над 5,5 % от възрастните в страната са били жертва на домашно принуждение най-малко един път в последните 5 години. Това важи както за мъжете, по този начин и за жените, само че при дамите е по-вероятно да се получат физически контузии и пострадвания, от време на време даже съдбовни. Зловещата статистика сочи, че 80 % от всички убийства на дами в страната са осъществени от сътрудник или член на фамилията.

Домашното принуждение е извънредно комплициран проблем съгласно обществените служащи, тъй като се демонстрира под извънредно доста форми. То варира от физическо до психическо принуждение, от „ съкровен тероризъм “ – при който мъжът упражнява мощен надзор върху дамата – до гонене и полово принуждение.

Затова в Северен Брабант се стремят към по-всеобхватен метод. Те споделят визията, че домашното принуждение не би трябвало да бъде проблем, с който се занимават единствено експертите, а обществото като цяло. Според специалисти, главният проблем в Нидерландия е, че хората избират да стоят настрана от живота на другите и да не се намесват.

" Пекарят, учителят, съседът - всички знаеха, само че никой не попита могат ли да създадат нещо ", споделят жертвите на принуждение по време на лечението.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Hairdressers with Hearts (@hairdressers_with_hearts)

Пример е Даниел – обект на принуждение, чиято майка е имала психологични проблеми и я е заключвала, а мащехата й е посягала. Даниел е имала доста развалени зъби, тъй като никой не я е научил да ги мие, а зъболекарят по този начин и не се заинтересувал от повода.

" Околните си мислят, че би трябвало да те спасят, да решат казуса и по тази причина избират да обърнат взор настрана. Не е нужно да го вършат. Щеше да помогне, в случай че някой ме беше успокоил, че това, което се случва с мен, не е обикновено и че не би трябвало да се упреквам ", споделя Даниел.

Добрата вест е, че самодейността с фризьори, които оказват помощ на клиентите си в Нидерландия, не е единствена. Във Англия съществува начинание  " Отрежи го " със същата цел – да вдъхва убеденост и да поддържа хората в потребност. В Австралия също е разработена  стратегия взаимно с всички 67 000 фризьори и бръснари в страната. А резултатите не закъсняват. Проектът " Фризьори със сърца " със Соня Колвин отпред е оказал помощ на над 200 жертви на домашно принуждение да трансформират живота си към по-добро с подадени сигнали. Истината е, че всяка помощ е добре пристигнала, когато става дума за преборване на острия мирис на действителността. Защото от време на време най-хубавият събеседник в света е този, който те предизвиква да приказваш.
Нито една повече!
 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР