Мнозина българи се оплакват от внезапните дъждове е лепкавата влага,

...
Мнозина българи се оплакват от внезапните дъждове е лепкавата влага,
Коментари Харесай

Горещината в Европа върви към чупене на температурни рекорди

Мнозина българи се оплакват от неочакваните дъждове е лепкавата влага, само че по отношение на времето в Европа това си е напряко глътка прохлада. В София към 10 сутринта през днешния ден бе малко над 22 градуса, до момента в който в Берлин към този момент термометрите посочваха 28 - колкото бе във Варна и Бургас. В ранните следобедни часове през днешния ден и до края на седмицата в обширна зона от Испания до Чехия метеоролозите чакат да записват безспорни температурни рекордни над 40 градуса.

А това освен не е особено за началото на лятото, само че и е известно от отчет от 2015 година на Световната здравна организация, че горещи талази по това време се понасят от хората по-тежко и предизвикват повече смъртни случаи, тъй като те още не са се пригодили задоволително към сезона на високите температури.

Този път повода е комбинацията от обширна стихия, която доста постепенно се движи през Атлантическия океан и зона на високо налягане над Централна Европа. Двете дружно " всмукват " големи горещи въздушни маси от Сахара.

Във вторник в елементи от Испания, Франция и Италия регистрираха 30-35 градуса, само че множеството модели на метеоролозите предвиждат в четвъртък към този момент да е с 10 градуса по-горещо в Южна и Централна Франция и Североизточна Испания. Над 35 градуса се чака да е в по-голямата част от континентална Европа.

 Температурите във вторник в 16 часа в Европа - в Берлин беше колкото в Южна Испания.
Температурите във вторник в 16 часа в Европа - в Берлин беше колкото в Южна Испания.

Без подозрение в Ним и Карпентра в Южна Франция в петък чакаме 45 градуса, което ще е нов народен връх за юни, споделят от Météo-France. Досега най-топло е било на 21 юни 2003 година (41.5 градуса), а абсолютният връх е от 12 август същата година - 44.1 градуса.

Това бе фамозната убийствена гореща вълна, лишила съгласно разнообразни калкулации живота на близо 70 хиляди души на континента. Близо 15 000 от тях бяха единствено във Франция и през днешния ден управляващите и персонално президентът Еманюел Макрон предизвестиха за зоркост и превантивни ограничения за отбрана на изключително застрашените - заболели, възрастни, бременни, дребни деца.

За да избегнат произшествия просветният министър във Франция отсрочи за идната седмица изпити на 15-годишните възпитаници. От понеделник обширни елементи от страната са в " оранжев " код (предпоследният по опасност) за рисково време, а това не се е случвало по това време на годината.

Но метеоролозите чакат да бъдат доближени и надхвърлени националните върхове в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Германия, Люксембург, Холандия и Швейцария.

 Карта на преваляванията над континента ясно демонстрира, че сега те са съсредоточени над България и Нормандия във Франция.
Карта на преваляванията над континента ясно демонстрира, че сега те са съсредоточени над България и Нормандия във Франция.

В региона на Берлин метеорологът Щефан Рамщорф заяви в " Туитър ", че прогнозата им е върхът да бъде надхвърлен с 2 градуса в миг, когато Източна Германия претърпява най-горещия си юни в историята. Той подсети, че зачестяването на извънредно за сезона рисково време е наклонност от началото на века. Най-горещите лета в Европа от 1500 година насам бяха регистрирани през 2002, 2003, 2010, 2016 и 2018 година, изброява той.

Рамщорф припомня, че това удостоверява моделите на експертите по климата, твърдящи, че той се трансформира много по-бързо от нормалното. В такава динамична и нестабилна среда месечните върхове падат 5 пъти по-бързо, споделя той.

" Плановете ни са по-добри, подготовката ни за бързо реагиране е по-добра ", споделя френският здравен министър Анес Бюзин. Но тя добавя, че " ще би трябвало да променим метода си на живот - какво вършим, по какъв начин работим, пътуваме и се обличаме... Ще би трябвало да променим обичаите си и да престанем да мислим, че тези " епизодични феномени " са някакво изключение ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР