Множество сигнали за пострадали“ бели щъркели постъпиха в Регионална инспекция

...
Множество сигнали за пострадали“ бели щъркели постъпиха в Регионална инспекция
Коментари Харесай

Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели постъпиха в РИОСВ-Хасково

Множество сигнали за „ потърпевши “ бели щъркели постъпиха в Регионална ревизия по околната среда и водите /РИОСВ/-Хасково. В множеството от случаите при инспекция на сигнала се открива, че животът на щъркелите не е заплашен . Те са дейни и не разрешават да бъдат уловени. Често на хората птиците им наподобяват заболели и нуждаещи се от помощ, само че при опит да бъдат хванати, с цел да им оказват помощ, щъркелите бягат и изхвърчат. Подобни опити провокират мощно безпокойствие у птиците.

Много е значимо да се знае, че от помощ се нуждаят единствено паднали на земята щъркели , които имат очевидно ранени крака – крила, крайници или са в тежко положение и позволяват хората покрай себе си. Само на такива птици следва да се оказва помощ. Ако щъркелите се отдалечават от нас, когато ги приближаваме, то тези птици би трябвало да бъдат оставени на успокоение .

Необходимо е доста деликатно да се отнасяме към белия щъркел до края на лятото , тъй като това е интервалът, през който типът отглежда новото си поколение .

В обитаемоте места и наоколо до тях, където има обработваеми земи, дребни и по-големи водоеми, има и доста млади щъркели , които не са образували двойки тази година и участват в региона, с цел да се хранят. Това не са заболели птици или такива, които не кацат в гнездата си, тъй като не могат да летят.

Съгласно Закона за биологичното многообразие е неразрешено умишленото хващане , гонене и обезпокояване на белия щъркел , изключително в интервала на размножаване и развъждане на дребните. Законът не разрешава още взимане на яйца, в това число в случаите, когато те са изоставени и взимане на открити мъртви екземпляри.

Състрадателността на хората, които се пробват да оказват помощ на белия щъркел, е почтена за образец. И е доказателство за това, че опазването на природата е отговорност на всеки от нас. Но дано помощта бъде давана тогава, когато птиците действително имат потребност от нея.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР