Много вярващи християни съпреживяха Христовата смърт по време на традиционната

...
Много вярващи християни съпреживяха Христовата смърт по време на традиционната
Коментари Харесай

Стотици симитличани се стекоха в храма за вечерната служба

Много вярващи християни съпреживяха Христовата гибел по време на обичайна вечерна работа, която се отслужи в храм „ Рождество Богородично “ в град Симитли.

Днешната работа е еднаедна от най-дългите и тежки, защото днешния ден от Страстната седмица е най-тежкия за Божия наследник Иисус Христос.

Традицията на този ден повелява да се минава под масата с Плащеницата за опрощаване на греховете.Всички, които не съумяха да посетят храма в по-ранните часове участваха на вечерната работа, където се отдаде респект към Божият наследник.

Песнопенията в петъчната вечерна работа са отдадени на страданията и гибелта Христови. Едно от тях се назовава „ Плачът на Богородица “ и съставлява молитва в памет на днешните премеждия на Дева Мария, която стояла до кръста на своя наследник.

В църквата всички миряни, дружно с децата от Неделното учебно заведение към храм „ Рождество Богородично “ – град Симитли, изпяха песнопенията по време на опелото, след което се съпреживя Христовата гибел, премеждия и заравяне, изнасяйки се Христовата плащеница, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста.

След изнасянето на плащеницата на вечерното свещенодействие, с нея се обиколи храма, дружно с всички миряни и алегорично се извърши погребението на Христос.

В края на службата свещеникът постави Плащеницата в центъра на храма - " гроба ", под която минаха всички и се поклониха.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР