Много успешна е първата година на президента Румен Радев и

...
Много успешна е първата година на президента Румен Радев и
Коментари Харесай

Павлов: Първата година на президента Радев и вицепрезидента Йотова е много успешна

Много сполучлива е първата година на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Това съобщи в предаването „ Хоризонт за вас " социологът Юлий Павлов, шеф на Центъра за разбори и маркетинг.

Представянето на този екип даже надмина моите упования. Това се удостоверява и от положителните стойности на утвърждение и към президента, и към вицепрезидента. Президентът Радев продължава да държи стойности сред 60 и 65% откогато встъпи в служба. Това е много добър резултат. Бих споделил, че той се подрежда незабавно след Петър Стоянов, чието утвърждение беше най-високо, само че той встъпи в служба в един доста сериозен за България миг, както и на президента Желю Желев, в който бяха фокусирани огромни очаквания. В сегашната обстановка този рейтинг на Радев е доста висок. Има нещо даже още по-забележително - вицепрезидентът Илияна Йотова продължава да поддържа висок рейтинг, утвърждението към нея се движи сред 40 и 50%, тя е в челната петица на политиците по утвърждение и това в действителност е неповторимо - не е имало различен вицепрезидент, който не просто в челната петица, само че в случай че щете и сред първите 20 да се подрежда.

Според Павлов в дейностите на Йотова се вижда нова роля на вицепрезидентската институция. Социологът е на мнение, че президентът Румен Радев е имал точна реакция в доста обстановки. Имаше и малцина, само че основни пропуски, добави той.

Най-сериозната неточност е от последните дни - неговата позиция във връзка с конвенцията за предварителна защита и битка с насилието против дами и домашното принуждение. И то в случай, че вицепрезидентът Йотова към този момент беше изразила една безусловно аргументирана проевропейска позиция. Това, което той направи след това, е оттегляне обратно. За страдание, не е първият случай, в който той заема едни много неевропейски позиции. Друг сходен случай беше това, че той даде в Конституционния съд съглашението за комерсиално партньорство с Канада. Това е безусловно непремерено деяние и няма да докара до нищо.

Юлий Павлов изрече мнение, че острото опълчване сред Цветан Цветанов и Румен Радев не е положително. Премиерът Бойко Борисов не желае такова опълчване и той се пробва да пази положителния звук сред институциите, добави той. Според социолога тясното взаимоотношение на президента с Българска социалистическа партия е допълнително.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР