Много ценна находка е открита при разкопките на средновековния град

...
Много ценна находка е открита при разкопките на средновековния град
Коментари Харесай

Наши археолози откриха кралска монета, находката е безценна

Много скъпа находка е открита при разкопките на средновековния град Русокастро. Става въпрос за монета с извънредно качество. Това е сребърен грош на Изабела дьо Вилардуен, княгиня на Ахая и Морея, херцогиня на Торес, кралица на Сардиния и титулярна кралица на Солун. Това оповестиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

Оттам споделиха, че сходни монети, известни и като " торнезета ", се откриват в Южна Тракия и Родопите, а цели 22 са изкопани в крепостта Русокастро. Такива са намирани и в Созопол и Ахтопол.
-->
В случая монетата е изключително скъпа, тъй като попада в редките излъчвания, отсечени при Изабела дьо Вилардуен в столицата на Морея – град Кларенсия. Самата Изабела е с извънредно динамична орис. Родена в фамилията на Гийом Втори дьо Вилардуен – княз на Ахая, в полуостров  Пелопонес в днешна Гърция. През 1271 година се омъжва за Филип Анжуйски, наследник на краля на Сицилия Шарл Първи Анжу; след гибелта му подписва брак с Флоренц дьо Ено, брат на рубрика на Холандия и Зеландия Ян Втори, и конетабъл на Неаполитанското кралство. Бракът е подписан през 1289 година, след което двамата младоженци незабавно отиват в княжество Ахайа. Именно тогава стартира отсичането на грошовете, един от които е открит при Русокастро. За трети път Изабела се омъжва през 1301 година за Филип Първи Савойски – стопанин на Пиемонт, описаха от музея в Бургас.

Според музейните специалисти откритата монета, с която монетите на Ахая в Русокастро към този момент са 23, удостоверява динамичните връзки сред Североизточна Тракия и южното Черноморие с Пелопонес, и особено с княжество Ахая, сред 1263 и 1303 година, когато крепостта Русокастро и въобще тази част на Балканите е още веднъж във византийско притежание. Обяснението за тези тесни контакти занапред следва, само че бургаските археолози, извършващи разкопките, към този момент са си сложили за цел да разрешат тази мистерия.

Сред останалите находки, открити до този миг, са монети на цар Иван Александър и на някои византийски императори, стоманен военен нож, стоманени принадлежности и други

Разкопките на българския феодален град Русокастро се финансират от Община Камено и Министерството на културата на Република България, и се извършват от Регионален исторически музей – Бургас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР