Много труден проект е АЕЦ Белене“. Той беше композиран, подготвен

...
Много труден проект е АЕЦ Белене“. Той беше композиран, подготвен
Коментари Харесай

Антон Иванов пред Искра.бг: Реакторите за АЕЦ „Белене“ е по-добре да се реализират в Украйна с участието на НЕК

„ Много сложен план е АЕЦ „ Белене “. Той беше композиран, квалифициран и сносно създаден при напълно разнообразни условия. Неговата организация стартира преди България да стане член на Европейския съюз. След това съумя да притегли един доста мощен западен стратегически сътрудник в лицето на „ RWE “, само че след 2009 година планът претърпя забележителна смяна. На няколко пъти беше отказвана неговата реализация. Всички тези аспекти натрупат негативи и понижават опциите подобен огромен план да се случи. “

Това разяснява пред Искра.бг специалистът от Българския енергиен и минен конгрес Антон Иванов . Той изясни, че сега тематиката за плана АЕЦ „ Белене “ е излязла още веднъж на дневен ред по отношение на това, че в Европейската комисия /ЕК/ е победило мнението, че нуклеарната сила е зелена, нискоемисионна сила , т.е. може да бъде подкрепяна финансова . И това слага въпросът дали може този план да бъде включен. Но ето какво е мнението на Иванов:

„ Аз смятам, че настоящето предложение, което обвързва този план с производството на водород е стопански доста мъчно защитимо. Не се вижда съществуването на огромен вложител, който да има интерес в реализацията на производството от такава централа, обвързано с водород. Това е една много комплицирана скица, която в действителност няма към момента различен аналог и аз съм песимистичен, че тя може да откри своята реализация и сътрудници. “

Експертът акцентира, че въпреки това забавянето в потреблението на активите на АЕЦ „ Белене “ с една-две години тотално ще лиши България от опцията да осъществя какъвто и да било доход от тези активи. И това е по този начин, тъй като през последните години извънредно се е ускорила реализацията на планове за дребни модулни реактори . И главните ни сътрудници в Европейския съюз /ЕС/ гледат точно в тази посока. Те към момента са в ранен стадий на развиване, само че съгласно Иванов след две-три години към този момент всички ще са насочени към този вид технологии и няма да се занимават с огромни планове като АЕЦ „ Белене “.

„ Затова България би трябвало да откри сили да направи една реалистична оценка за това какви са възможностите да се осъществя плана с доставеното съоръжение, проектирано от Русия, за която ние сме една неприятелска страна. Или да се откри сътрудник и това съоръжение да се предложи на този сътрудник “ , изясни той.

Иванов акцентира, че продажбата на оборудването е единствено една от опциите. Другата е с него НЕК като притежател да влезе като актив в нов план и да продължи да печели като акционер в едно сдружение за произвеждане на сила от нуклеарна централа. Експертът е на мнение, че този план може да не бъде в България :

„ В момента има интерес и аз не виждам някъде другаде да възникне подобен, да се осъществя план с тези реактори в Украйна, където има стартират в ранен стадий създаване на нуклеарни блокове от този вид. Украинците развиха своята инфраструктура по метод, по който са безусловно самостоятелни от съветската страна и те имат интерес за момента да употребяват оборудването, което е в България, с цел да могат по най-бързия метод да достроят на личната площадка два нови блока, тъй като в Украйна потребността от сила ще бъде все по-голяма. В този смисъл съгласно мен би било преференциално за НЕК и България да взе участие в плана със свои активи и да има позитивен финансов доход в годините напред, само че не на площадка в България, а на площадка на 500 километра от България “ , изясни визията си Иванов.

Той акцентира, че е явно, че Украйна ще получи извънредно мощна финансова поддръжка от своите сътрудници и тя ще бъде освен за възобновяване на общата инфраструктура, само че и на енергийната такава. Освен това тя работи доста добре с американски и европейски сътрудници. А самите нуклеарни блокове ще работят с американско гориво и има тристранен интерес от реализацията в тази посока.

„ Така че в Украйна опциите за реализация на този план и очевидното съществуване на пазар за реализацията на тази сила е доста по-обективна опция, към която да се насочим, вместо да търсим реализация в България въз основата на спомагателни вложения за скъпи водородни съоръжения “ , акцентира още Антон Иванов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР